RHIAN BREWSTER - EN GULDFUGL MED STÆKKEDE VINGER? ?>


  • FLERE STATISTIKKER


RHIAN BREWSTER - EN GULDFUGL MED STÆKKEDE VINGER?


Søndag d. 23. april, 2017, det er kampdag på Anfield og modstanderen hedder Crystal Palace, på 34. kampdag af Premier League. Sæsonens helt store mål er at sikre sig top-4. På daværende tidspunkt ligger vi på en 3. plads i tabellen, vi er røget tidligt ud af FA Cuppen, blevet slået ud af Southampton i semifinalen af Ligacuppen og er ikke med i Europa. Vanen tro, holdes der øje med trupnyheder omkring Liverpool på kampdage, og da klokken bliver 16.30 tikker holdopstillingerne ind – av, av, av, siger jeg bare – en treback-kæde med Lovren, Matip og Lucas Leiva, Milner og Clyne som henholdsvis venstre og højre wingback, Can og Wijnaldum som eneste rigtige midtbanespillere og Coutinho, Firmino og Origi som offensivspillere.

Men det er slet ikke den underlige opstilling eller Lucas Leiva i det centrale forsvar der er bemærkelsesværdigt, det er derimod ude på bænken det er spændende. Her sidder nemlig tre teenagere, der for alvor har trukket tæppet væk under Jürgen Klopp: 18-årige Trent Alexander Arnold, 17-årige Ben Woodburn og en nyligt fyldt 17-årig Rhian Brewster.

Og mens vi havde stiftet bekendtskab med Trent og Woodburn tidligere i sæsonen, så var Brewster altså et nyt navn for de fleste. En spiller der var kommet til fra Chelsea som 15-årig, som i sin første sæson på U18-holdet havde spillet 11 kampe, scoret fem mål og lavet fire assists, og som allerede var rykket op på U23-holdet, hvor han i syv kampe havde scoret tre mål, og nu altså var at finde i Premier League-truppen, hvilket skabte snak i krogene.

 

Et fantastisk 2017

Brewster kom dog ikke på banen, på trods af at vi tabte kampen 1-2. Det forhindrede os dog, som bekendt, ikke i at kvalificere os til Champions League den sæson, og det var kun et lille glimt på et helt fabelagtigt 2017 for Rhian Brewster.

Dagen efter Crystal Palace-kampen, spillede han mod Manchester City for U23-holdet, hvor han leverede en assist og holdet vandt 3-2 i overtiden, hvilket også blev hans sidste kamp for Liverpool i den sæson. I maj måned ventede nemlig et U17 EM i Kroatien. En turnering hvor Brewster havde scoret seks mål i fem kampe på U17-niveau, op til turneringen, og hvor han fik en hovedrolle for England, med sine tre mål i seks kampe, og var med til at føre dem til finalen mod Spanien. En finale de desværre endte med at tabe på straffespark, hvor Brewster også var en af synderne der brændte.

 

 

Efter de flotte præstationer i den sidste halvdel af 16/17-sæsonen, var forventningerne høje til den unge englænder gående ind mod 17/18-sæsonen, og han kom bragende fra start. I løbet af august og september spillede han seks kampe for U23-holdet, hvor han scorede tre mål og lavede fire assists. Herefter skulle han afsted til sin næste opgave for England: U17 VM i Indien.

Her stod han side om side med spillere der siden er blevet til verdensstjerner (eller er godt på vej i den retning): Callum Hodson-Odoi, Phil Foden og Jadon Sancho. Brewster fik fuld tid i de første to kampe, hvor England besejrede Chile med 0-4 og Mexico med 3-2. Brewster scorede en enkelt i kampen mod Mexico, men måtte se til fra bænken i den sidste gruppekamp mod Irak, som de vandt 4-0, da England allerede havde sikret sig videre avancement.

I 1/8-finalen stod de så overfor Japan og Brewster var igen at finde i startopstillingen. Det blev dog en målløs affære, som måtte i straffesparkskonkurrence, hvor Brewster scorede det første og de besejrede japanerne med 5-3.

I kvartfinalen var det så for alvor tid for Brewster at vise sin klasse. Modstanderen hed USA og målmanden har nok stadig mareridt om Brewster når han sover. Den unge angriber startede nemlig som lyn og torden og scorede to mål indenfor det første kvarter. Englænderne kom også på 3-0, inden USA reducerede til 1-3. Brewster fik dog fuldendt sit hattrick efter seks minutters overtid, da han satte et straffespark ind til slutresultatet 1-4.

I semifinalen stod Brasilien for skud, og endnu engang havde Brewster fundet de varme støvler frem. Efter 10 minutter var den farlige frontløber nemlig på tavlen, men blot 10 minutter efter havde brasserne udlignet. Fem minutter før pausen dukkede Brewster dog op igen og bragte englænderne foran, mens han kunne sikre sig endnu et hattrick et lille kvarter før slutfløjtet, da han scorede til slutresultatet 1-3.

I finalen stod englænderne så overfor deres onde ånd fra U17 EM, Spanien. En lidt skidt første halvleg betød, at man var bagud med 0-2 efter en halv times spil, men kort inden pausen fik Brewster reduceret til 1-2. Anden halvleg blev en noget anden forestilling, da englænderne nettede fire gange i løbet af en halv time, og vandt finalen 5-2.

 

 

Brewster fik ’The Golden Boot’, da hans otte mål var nok til at gøre ham til VM-topscorer. Han blev også belønnet med ’Bronzebolden’, som et tegn på, at han var turneringens tredjebedste spiller.

Efter en fantastisk slutrunde vendte Brewster tilbage til Liverpool, hvor han fortsatte de flotte takter. To kampe i UEFA Youth Leauge bød på en enkelt scoring, mens han spillede fire kampe for U23-holdet inden pausen, hvor han scorede to mål og lavede tre assists.

Derfor var der også store forventninger til den flyvende skarpretters 2018, efter han havde spillet 43 kampe, scoret 29 mål og lavet 10 assists i 2017.

 

Med rampelyset følger ansvar

Et 2017, som for alvor havde sat den unge angriber i rampelyset. Kort inden nytår tog han kontakt til The Guardian, for at lave et eksklusivt interview, hvor han åbent snakkede om racisme og den mangel på opmærksomhed der er på problemet – specielt fra UEFAs side.

Brewster snakker i interviewet om hans 2017, som var omgivet af så meget succes, med forbehold, for nok var det primært positivt, men specielt syv episoder har sat sig i den unge englænders hukommelse fra det år. De har nemlig alle omhandlet racistiske oplevelser, hvoraf den ene af dem var i U17 VM-finalen, hvor han oplevede en holdkammerat blive kaldt for ”abe” af en modstander.

Liverpool støtter selvfølgelig den unge angriber, og Brewster var på daværende tidspunkt jævnligt i kontakt med Liverpools akademidirektør, Alex Inglethorpe:

”Jeg sagde til dem, at jeg gerne ville lave interviewet. De sagde jeg skulle snakke med mine forældre inden jeg gjorde noget, for at høre hvad min mor og far tænkte om det. Mine forældre var ikke i tvivl om det, da det ikke er første gang jeg har oplevet det. De er sure over det og vil ikke have det fortsætter, og de er sure over, at der ikke bliver gjort noget ved det”, sagde Brewster.

I begge opgør mod Spartak i UEFA Youth League oplevede Brewster racisme. I det første opgør var det en spiller der kaldte ham for ”neger”, men dommeren hørte ikke noget og sagde, at det eneste han kunne gøre var, at indgive en formel klage, hvilket han gjorde med Steven Gerrard. I returopgøret i Moskva var det så på tribunerne de oplevede det, da han blev skiftet ud med Bobby Adekanye og der blev råbt abelyde efter dem. Noget som UEFA slog ned på ved at lukke for den ene tribune i en kamp og få dem til at sætte et banner op med ”equal game” på, men det mener Brewster ikke er en reel straf:

”Det er ikke rigtig en straf, er det? Det var jo ikke rigtig noget, et rap over nallerne. De brugte jo ikke engang den tribune. Det ville svare til, at vi blev bedt om at lukke en tribune med 500 sæder på Prenton Park, på en tribune der allerede var tom. Straffen skulle have været hårdere – en karantæne af hele stadion”.

Brewsters kærlighed til fodbold overgår selvfølgelig de ubehagelige situationer, hvor racisme er involveret, men han understreger dog hvor meget det betyder, og at han ville ønske, at han ikke skulle være bekymret over at blive udsat for racistiske tilråb, når de spiller i andre lande, og at UEFA ville gøre mere ved det:

”Jeg elsker spillet. Jeg kommer aldrig til at stoppe med at elske det. Det er bare skuffende at vide, at det stadig er en del af det. Hvis det ikke var en del af spillet, så ville det være så meget bedre. Man skulle ikke være bekymret over at spille i et andet land, bekymret over hvad fansene de siger eller hvad en anden spiller siger. Jeg ville ikke skulle bekymre mig over, at når jeg scorer, så vil jeg blive kaldt for alle mulige ting”, og han fortsætter:

”Jeg synes ikke UEFA tager det seriøst. De er egentlig ligeglade. Det er i hvert fald sådan det føles, som om det bare bliver fejet ind under gulvtæppet”.

Siden Brewster stod frem i interviewet har både FIFA og UEFA afvist alle anklager han kom med, da de ikke mener der findes nok beviser for de påstande han havde.

 

Skadeshelvede og tvivl om fremtiden

Kort efter nytår, d. 12. januar, 2018, for at være helt præcis, står Liverpools U23-hold overfor Manchester City U23 i Manchester, og Brewster er naturligvis i startopstillingen. Liverpool kom godt fra start, med en scoring fra Harry Wilson i det 14. minut. Kort tid efter udlignede City dog, og i det sidste minut af den ordinære spilletid af første halvleg kunne de bringe sig foran, men en høj bold i Brewsters område endte med at stjæle overskrifterne fra den kamp. Kort tid efter scoringen til 2-1 gik Brewster nemlig op i en hovedstødsduel og landede skævt.

Efter behandling på banen, måtte den unge angriber bæres fra banen på en båre og med iltmaske, og selvom U23-træner, Neil Critchley håbede på det bedste, så blev hans værste frygt en realitet:

”Det ser ikke godt ud lige nu; han virkede til at være i voldsomme smerter og landede skævt. Jeg vil ikke spekulere for meget i det, men han er på vej til hospitalet, hvor han vil blive behandlet. Forhåbentlig kan vi få nogle gode nyheder, for jeg vil være knust på knægtens vegne, hvis det er dårlige nyheder”.

Men det var dårlige nyheder. Brewsters ledbånd i anklen var så ødelagte, at en operation var nødvendig for at redde dem. To måneder senere var der så flere dårlige nyheder, da hans menisk også havde taget skade af det skæve vrid i landingen, og han måtte altså også lade sig operere i knæet.

 

 

Det var forventet, at Brewster ville være tilbage omkring pre-season i 2018, men det viste sig at være alt for tidligt for den unge guldfugl. Med det Klopp havde set fra Brewster, lagt sammen med et forsøg på at holde humøret højt hos englænderen, inviterede han ham med op på Melwood, hvor han kunne gennemgå sin genoptræning, som selvfølgelig også var et forsøg på at vise ham, hvor højt Liverpool vurderede ham.

Og det var bestemt nødvendigt, for henover sommerferien i 2018, havde Brewster og hans repræsentanter afvist flere kontraktilbud fra klubben, og uden en professionel kontrakt med klubben, så det i et stykke tid ud til, at man ville miste Brewster på en fri transfer.

Jadon Sancho fra Manchester City, Reiss Nelson fra Arsenal, Keanen Bennets fra Tottenham og Denzeil Boadu fra Manchester City havde alle skiftet ungdomsfodbold i England ud med førsteholdsfodbold i Tyskland, og specielt Sancho så ud til at være frontløber for Brewsters tvivl om hans fremtid.

Borussia Mönchengladbach var det tyske hold der blev talt mest om, og selvom Liverpool selv havde brændt nallerne på Virgil van Dijk sommeren forinden, ved at tage kontakt til hollænderen udenom Southampton, så var man noget bitter over Gladbachs tilgang til den unge englænder fra Liverpools side og endte med at aflyse en pre-season-kamp med den tyske klub, da man mente, at Gladbach havde taget ulovlig kontakt til Brewster, i et forsøg på at stjæle ham.

Rhian Brewster endte dog med at skrive under på en femårig kontrakt med Liverpool og var mere end klar til at bevise, at han for alvor hører til på den øverste hylde:

”Det føles fantastisk. Jeg har ønsket det her i lang tid og jeg tror det er det helt rigtige tidspunkt for mig og min familie. Jeg glæder mig til at blive kampklar igen og få noget spilletid. Siden jeg kom hertil, har klubben været fantastisk og har behandlet mig som en del af familien. Det føles som om jeg har været her hele livet, for at være ærlig. Jeg står overfor min femte sæson nu. Jeg kan stadig huske min første træning. Det er fantastisk, og jeg kan ikke vente med at komme i gang”.

I april 2018 blev Alex Oxlade-Chamberlain som bekendt også skadet, og selvom det selvfølgelig har været hårdt både for ’Ox’ og os fans, så er der kommet et helt særligt venskab ud af det. Ox kunne nemlig tilslutte sig Brewster i genoptræningslokalet, og de to har siden udviklet et helt specielt bånd, som nærmest er broderligt.

Mens forhåbningerne om et comeback allerede i pre-season til 18/19-sæsonen hurtigt blev skudt ned, så var det endnu en nedtur, da meldingen i september 2018 lød på, at Brewster forventedes ude indtil december. Hans genoptræning af anklen havde trukket ud, og så nu ud til at skulle trække ud i over et år.

d. 10. januar i år – 363 dage efter han blev skadet – var så begyndelsen for returen for Rhian Brewster. For første gang i næsten et år, var Brewster nemlig tilbage på græsset, ganske vist stadig som en del af hans genoptræning, men det var et stort skridt i den rigtige retning, da han, for første gang siden sin skade, trådte ud på græsset på Melwood.

I april måned kunne Brewster så gøre comeback for U23-holdet, da han startede inde mod Leicester U23, og den unge skarpretter skulle blot bruge fem minutter på at vise sine skarphed, da han satte bolden ind til 0-1. I den kamp lavede han også en assist, inden han blev skiftet ud efter 75 minutters spil. Slutningen på sæsonen bød på yderligere en optræden for U23-holdet, mens han sad på bænken på Anfield i Champions League-returen mod Barcelona, og også så til fra bænken i finalen i Madrid.

 

 

Hvad kan vi forvente?

Nu er den unge skarpretter endelig på 100%, og han har været med fra start i denne sæsons pre-season, hvor han, efter nattens kamp mod Dortmund, har scoret fire mål og lavet en assist på 120 minutters spilletid.

Selvom forventningerne har været store til den unge englænder, og at Klopp ikke har været bange for at tale ham op, så kunne man altså godt være bekymret for, at han ikke kan leve op til hypen, men han ser skarp ud fra start, og har netop udtalt, at han er mere end klar til at tage sagen i egen hånd og udfylde det hul i truppen Daniel Sturridge har efterladt.

Brewster forventes altså at få en væsentlig rolle at spille i den kommende sæson, og hans tilbagevenden fra skade betyder også, at han bliver vurderet til at være den ”nye spiller” i frontkæden, som sandsynligvis ikke vil blive hentet udefra, da Klopp er tilfreds med det han får tilbage fra skader:

”Hvis Ox kan holde sig skadesfri – ny spiller. Det samme gælder for Rhian; han er et kæmpestort talent. Vi ser virkelig frem til at se ham i træning osv. Det er en vigtig rolle for os, og vi har planlagt en vigtig rolle til ham. Så han er også en ny spiller”.

Men selvom Brewster forventes at få en vigtig rolle, og at Klopp ikke har været bange for at snakke den unge englænder op og lægge pres på ham, så er han dog også klar i mælet omkring forventningerne til ham – dem skal der skrues ned for:

“I ved hvordan det er i fodbold. Det er stadig pre-season, han er stadig ung. Han har forventninger, jeg har forventninger. Han har sine egne forventninger og det er godt, det er rigtig godt. Der er bare det med det, at Premier League er Premier League, og vi er nødt til at sikre os, at han er klar til netop det. Vi tror han er klar, hvis jeg skal være ærlig, men vi er nødt til at se hvornår og hvor tit”.

Forventningerne er store til den unge englænder, som de fleste af Liverpools fans har ventet i mere end halvandet år på at se. Og det er altså forventninger til en spiller, der aldrig har haft en senioptræden før. Spændende bliver det i hvert fald, og min personlige mavefornemmelse fortæller mig, at Brewster nok skal få sit endelige gennembrud i den kommende sæson.
Kunne du lide denne artikel?
Seneste nyhederBliv medlem - FRA KUN 25,- pr. måned