BLIV MEDLEM I DAG - SÅ STØTTER DU FÆLLESSKABET
 
BLIV MEDLEM I DAG
SÅ STØTTER DU FÆLLESSKABET

SPAR PÅ LIVERPOOL FODBOLDSKOLE

 

Jürgen Klopp tager afsked efter sin sidste kamp på Anfield
 
Foto: Getty Images ©

BUSKELYSEN: LFC 2 - WOLVES 0


Han kom, han så, han sejrede. Han erobrede byen, han erobrede landet, han erobrede Europa, han erobrede hele verden. Vigtigst af alt, så erobrede han hjerter. Mit hjerte. Vores hjerter.Jeg pillede, skrællede og hakkede løg fra cirka det 80. minut og frem til slutfløjtet lød. Det er der hvor ens øjne løber lidt i vand, uden at tårerne dog får frit løb. Det gjorde de til gengæld efter kampens afslutning, hvor den helt store scene var sat til manden der skulle tages værdig afsked med.

Der er sagt og skrevet meget om Jürgen Klopp siden 2015 - og selvfølgelig også i årerne før det. Jeg har mange gange, skrevet enormt meget om mine følelser for Jürgen. Jeg har næsten dagligt igennem 8,5 år erklæret min uforbeholdne kærlighed til den mand, i øvrigt i fuldstændig lighed med 50 millioner andre Liverpool-fans, eller hvad vi nu er på verdensplan.

Andre fans af andre klubber, erklærer måske ikke lige dagligt deres kærlighed til ham, men jeg kender ingen der ikke kan lide ham. Måske er der nogle der ikke sådan bryder sig om ham, som synes han er skabagtig og for teatralsk nærmest helt ovre i Bruno Fernandes-genren, men mon ikke det inderst inde bunder i ærgrelse over ikke selv at have haft ham tæt på sig i næsten 9 år.

Så heldig har jeg været. Den perfekte manager har været i spidsen af - i hvert fald - min perfekte fodboldklub, i så mange år. Det har været et match made in heaven. Han forlader nu sin klub, sit hold, sit mandskab, sin by, som en vaskeægte og levende legende, der aldrig igen eller længere, vil gå alene, uanset hvor hans fremtid ligger henne.

Han har gjort sig selv fuldstændig udødelig og han forlader Liverpool med ære, med respekt og ikke mindst med en kæmpe portion gengældt kærlighed. Han skabte sin egen fest og han afsluttede den selv i går, hvor alt handlede om ham, selvom han ikke selv brød sig helt om det.

Hvilken anden manager indenfor fodboldens verden får sådan en afsked med en klub? Det er kun en helt særlig manager og person der siger farvel til en helt speciel klub, på den måde. Man skal have et hjerte af sten for ikke at blive både ramt og rørt over et sådan farvel.

Tårerne trillede ned ad mine kinder flere gange i løbet af den store afskedsceremoni. Jeg var virkelig bevæget. Jeg havde frygtet den dag, siden bomben sprang fredag den 26. januar, hvor jeg var knust - og i går var dagen så kommet, selvom jeg ikke ønskede den.

Hold nu kæft hvor har han betydet meget for folket i Liverpool. Han fik nøglen til klubben i oktober 2015 og han stopper nu med nøglen til selve byporten her i 2024.

Jeg kan ikke få øje på en mere charmerende og kompetent manager noget sted. Han har haft hele pakken i Liverpool. Der er så mange storartede og smukke minder med ham.

Han har genrejst klubben, han har fået os til at tro igen, tro på at vi sammen kan skabe store øjeblikke, hente sejre på stribe, være tro og loyale, huske at nyde og smile, huske at leve i vores eget nu. Han har forvandlet os fra tvivlere til troende. Han påstår at det er os selv, men gu’ er det da ej, det er ham!

I 2019 fik vi hund. En hund af bosnisk afstamning, der i sin første levetid havde levet på gaden i Tuzla, hvor han blev fundet i en papkasse sammen med sine søskende, der desværre ikke overlevede.

Ham her hunden både var og er en fighter der overkom sygdomme og forfærdelse og blevet taget ind i pleje. Han var en sand overlever. En sand believer og da han skulle herop til Danmark, var det oplagt hvad han skulle døbes og navngives til at hedde; valget faldt helt naturligt på Jürgen.

Han har dermed været med omkring Klopps æra i 5 års tid. Han har overværet jubel, brøl, skrigeri, glæde og tårer. Han har overværet nedture og skuffelser, men han har, som hunde er, været tro hele vejen igennem.

Præcis ligesom Jürgen Klopp, der også efter tunge og forfærdelige nederlag bare har været der, gået forrest, fejret selv de værste øjeblikke med tro, tro på at det nok skal lykkes, hvis ikke før, så siden.

Jeg vil aldrig glemme de slemme nederlag, når Jürgen Klopp bagefter har taget sig den frihed at danse og feste natten igennem efter en stor kamp og på trods af nederlag.

‘Life is too short not to celebrate nice moments’ har han sagt. Jeg er enig. Men det skulle lige gå op for mig først. Jeg havde brug for det citat, for selv at kunne kapere de nederlag.

Vi taler altså tunge tunge tab i to Champions League-finaler og en Europa League-finale. Vi taler 11,7 millimeter, vi taler en Rodri-handball og alverdens andre nedture og dårligdomme.

Men vi har klaret det. Vi er kommet igennem det. Det vil ske igen og igen, også i fremtiden uden ham, men vi vil i resten af vores levetid, bevare troen, bevare håbet om, at de gode tider også kommer.

Det er først og fremmest det han har formået. Men derudover har han formået at vinde alt hvad der var værd at vinde på den store scene, måske lige netop med undtagelse af Europa League, hvor der har været gode muligheder, senest i denne sæson, hvor de fleste af os jo havde booket de mentale billetter til en afskedskamp i Dublin på onsdag.

Han har først og fremmest sørget for at vi vundet vores første mesterskab i 30 år. Hvem havde troet det? Jeg var næsten blevet overbevist om at jeg aldrig mere skulle opleve det.

Der kom en pandemi i vejen for den helt store fejring, men omvendt var det stadig smukt på sin helt egen måde da Jürgen Klopp sammen med Jordan Henderson, James Miller og Virgil van Dijk løftede trofæet den 23. juli 2020 på Anfield.

Han sørgede også for den kæmpestore triumf på den smukkeste sommeraften i mands minde, da vi i Madrid vandt vores sjette Champions League-trofæ lørdag den 1. juni 2019. Det er en aften jeg heller aldrig vil glemme.

Læg dertil VM for klubhold og UEFA’s Super Cup, samt FA Cup og to gange Liga Cup. Smid så vanvittige kampe mod vores to største rivaler fra Everton og Manchester United oveni hatten, samt ikke mindst kampe mod Norwich, Borussia Dortmund og FC Barcelona m.fl.

Ingen overgår Bob Paisley når det kommer til metal og pokaler, men Jürgen Klopp overgår alt og alle, når det kommer til triumfer på både det sportslige og det menneskelige plan. Jeg både håber på og regner med, at det kun er et spørgsmål om tid, før han får sig sin egen statue eller port udenfor Anfield, eller at en tribune opkaldes efter ham. Omdøb bare The Kop til The Klopp.

‘Keep believing, and you’ll keep changing the world’, sagde han i går på podiet der var sat op midt på græstæppet og afsluttede med ‘I love you to bits’. Det er modtaget, Jürgen. Det vil jeg gøre. For alt hvad han har sagt jeg skulle gøre igennem årene, har jeg gjort. Det har nemlig gjort mig til et bedre menneske. Følelsen er gengæld, jeg elsker Jürgen to bits.

Forinden havde han lagt fra land på sin sædvanlige charmerende facon, da han blev spurgt om hvilken kamp han ville ønske han kunne genopleve på Anfield, med et af sine originale og vaskeægte impulsive svar: “One of the City games that we drew”. Typisk svar fra ham der i 2015 erklærede sig selv som The Normal One.

Autentisk som bare pokker!

Og det fortsatte, da han endnu engang formåede både at få det til at handle om ham, men også om andre end ham, nemlig os og vores hjerter og fremtiden, da han ud af det blå, pludselig annoncerede hans afløser, hollandske Arne Slot, ved at bryde ud i en ny sang der kommer til at gjalde på Anfield i fremtiden: “Aaaarne Slot, la la la la la …” efterfulgt af: “Welcome Arne Slot like you welcomed me. From the very first day. You keep pushing the team, you keep believing …”

På den måde fik han da også lige efterladt os med en ny tro, at om tre måneders tid, når det går løs igen, så er vi tilbage i troen med Arne i spidsen, på at nye triumfer og fejringer venter. Det er kun Klopp der slipper fra den slags, og i øvrigt kun Anfield og os fans der tager imod det på den måde.

Jeg kan kun sige ‘Danke Jürgen’. Jeg kan kun sige tak for alt. Tak for det hele.

Jeg kunne skrive om Jürgen resten af dagen og gøre dette indlæg til det længste opslag der nogensinde er skrevet. Jeg kunne dykke (endnu mere) ned i alverdens detaljer, i alverdens scener der har været afspillet siden efteråret 2015, og selvom man skulle tro at det ikke var muligt, kunne jeg snildt erklære endnu større kærlighed end den jeg allerede har brugt masser af linjer og ord på at erklære.

Jeg vil savne ham, savne ham massivt og helt sindssygt meget. Jeg vil savne hans stab med Pep Lijnders, Peter Krawietz, John Achterberg, Jack Robinson, Vitor Matos og Andreas Kornmayer. De vil for altid, allesammen, stå indprentet i min hjerne og i mit hjerte. Det samme vil Joël Matip og Thiago Alcântara der også fik en hyldest og værdig afsked i går.

Nye tider venter, men Jürgen vil alligevel på en eller anden måde stadig være med. Han er en af os nu. Han er en fan som jeg er en fan. Jeg vil fortsat fejre opturene sammen med ham, men også fejre nedturene. Han har lært mig at nedture kan fejres, for opturene venter.

‘It needs time. Nobody wants to hear it, but that's the truth: if you want to have success in the future, you have to be ready to work now.’

Tak, Jürgen.

Og nåh ja, så forresten; Liverpool spillede forinden i øvrigt også en ganske okay fodboldkamp som afslutning på sæsonen.

Vi vandt 2-0 over ulvene fra Wolverhampton på scoringer af Alexis Mac Allister, der flot headede den første ind, samt af unge og dygtige Jarrell Quansah der prikkede en Mohamed Salah-afslutning i nettet.

Vi blev hjulpet godt på vej af et helt i orden rødt kort til en Wolves-spiller og sikrede os et clean sheet for første gang siden starten af marts måned.

Vi endte som nummer tre med flotte 82 point. Vi hjemtog derudover en pokal. Som sædvanlig tog Pep Guardiola og Manchester City selve mesterskabet, og helt som sædvanligt var alle skideligeglade. Det var ikke det der talte, alt hvad der talte var afskeden med Jürgen.

Og husk så lige: Kun dumme mennesker ændres af succes.

God sommer til alle.

KUNNE DU LIDE
INDHOLDET?
BLIV MEDLEM
SÅ KAN VI LAVE
MERE I FREMTIDEN!

SPAR PÅ LIVERPOOL FODBOLDSKOLE
Headline is here and everything

Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer
Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer

Log indSome text some message..