YNWA
KØB BILLET: BOSS TOUR M. JAMIE WEBSTER
Kan købes nu
 


 
Foto: Getty Images ©

GOODBYE GINI


Så blev det officielt: Gini Wijnaldum rykker fra Liverpool til Paris Saint-Germain. Dermed slutter en 5 år lang æra for Wijnaldum i Liverpool.

Han var en af hjørnestenene i Jürgen Klopps genopbygning af Liverpool F.C. Den behagelige, afdæmpede og stabile Gini Wijnaldum. Hentet til Anfield i 2016 for godt og vel 25 millioner pund fra netop nedrykkede Newcastle United, hvor han på bare en enkelt sæson havde vist sine evner frem i verdens største liga.

Balancespiller blev han ofte beskrevet som, selvom det af og til kan lyde som en titel, man giver de spillere man ikke helt ved hvordan man ellers skal beskrive. I Gini Wijnaldums tilfælde skal det ses som et hædersmærke.

For Gini Wijnaldum var balancen, han var roen og han var ham man altid kunne stole på. Fra Jürgen Klopps tidlige sæsoner i klubben, hvor presmaskinen var skruet op på det maksimale til den senere udvikling med lidt mindre vildskab og lidt mere avanceret presspil, hvor lungerne ikke på samme måde hang ud af halsen på Liverpools spillere efter slutfløjtet.

Wijnaldum var med hele vejen og han var en uhyre vigtig brik i Klopps puslespil. Brikken der fik det hele til at hænge sammen spillemæssigt.

Han var manden der kunne holde på bolden og sikre Liverpool, selv når modstanderne havde ild i øjnene og blod på tanden. Han var den hårdtarbejdende maskinmester der havde blik for modstandernes afleveringsruter og gerne gik i vejen for dem, samtidig med at han selv var en mester i at få gelejdet bolden ud af de værste presfælder. Timingen var eminent, når Gini var bedst. 

Netop dén egenskab var monumental for Klopps Liverpool. Det var dyrt at miste bolden, når omstillingerne var i gang. Et boldtab ville føre til ubalance, men Wijnaldum gjorde sit for at det ikke skete.

Derudover var Wijnaldum også klar til at tage en tørn uanset hvilken rolle det måtte være i. Wijnaldum var en vaskeægte yndling hos Klopp og dét med rette.


“Know that you can always count on me for sure”

Det kan virke elementært for alle med bare en smule fodboldforstand, men de spillere der er til rådighed, er guld værd for en manager. Sådan en spiller var Gini Wijnaldum for Jürgen Klopp.

I de fem sæsoner han fik på Anfield nåede han at optræde i 236 kampe for klubben. Det svarer til 47,2 kampe pr. spillet sæson. Omregner man tallet er det lig med en fuld Premier League-sæson plus det løse i Europa og pokalturneringerne.

Fem sæsoner med så mange kampe - og dertilhørende trætte stænger - ville måske også have sat sit spor på skadeshistorikken, men også her var Gini Wijnaldum et fysisk pragteksemplar. Blot 11 kampe var han ikke til rådighed for Liverpool og ganske sigende, så har hans længste ‘skadesperiode’ kostet ham 3 kampe for klubben. Her var han ude med sygdom.

Wijnaldum var en del af en midtbane, der gennem tiden har haft sine skadesudfordringer. Her kan man tænke nærmere over omfanget af skader til spillere som Adam Lallana, Jordan Henderson, Naby Keïta og Alex Oxlade-Chamberlain. Wijnaldum var altid klar.

Wijnaldums afsked efterlader Klopp med lidt af en hovedpine, selvom han nok aldrig ville indrømme det. Nu er han nemlig efterladt med en midtbane, der har sine udfordringer og som nok kommer til at opleve udskiftninger undervejs. Skaderne er simpelthen for mange som det ser ud lige nu. Derudover er hverken Oxlade-Chamberlain, Keïta eller Jones lige så meget inde i loopet som Wijnaldum var det. Det kan de selvfølgelig blive nu, men man kan have sin tvivl i forhold til om det er den rette vej at gå. Skaderne spøger simpelthen for meget.

Det ville ikke være overraskende, hvis en enkelt midtbanespiller fandt vej til klubben i sommerens transfervindue. Spørgsmålet er om Klopp kan tillade sig at lade være, klog af skade i forhold til bagkædens massive udfordringer i den forgangne sæson. 

Wijnaldums 51 optrædener i den seneste sæson er i hvert fald lidt af en udfordring at få erstattet lige med det samme i truppen, som den ser ud nu.


Målene der altid vil blive husket

Selvom Gini Wijnaldum ikke var manden der trak de store overskrifter eller fik flest aktioner med i diverse highlight-videoer - enkelte gav ham sågar øgenavnet ‘Ghost’ - så er han ikke til at komme udenom i nyere Liverpool-historie. Scoringerne var ikke mange, men der er trods alt et par stykker af dem, der var ganske afgørende for at Liverpool igen kunne fylde trofæskabet med andet end Fair Play-priser.

På en magisk aften i maj fik han på få minutter kickstartet det der skulle blive endnu et historisk comeback i europæisk sammenhæng. Det gik så ud over F.C. Barcelona, der havde en komfortabel sejr på Camp Nou med sig i rygsækken, men alligevel måtte se sig slået ud af Champions League efter Wijnaldum og Origi trådte til. 

Nok var det Trents hurtige hjørnespark til Origi der blev indkapslet som det magiske øjeblik, men det var Wijnaldums koldblodighed og overblik der skabte grobunden for miraklet. Først med det knaldhårde spark mod ter Stegen og senere med en smuk hovedstødsscoring: Mission completed.

Et andet mål, der dog ikke var særlig kønt, men som alligevel har en stor plads i mit hjerte, kom i efteråret 2019. Liverpool spillede et rigtig tumleopgør mod de nævenyttige oprykkere fra Sheffield United, der ikke var meget for at lade Liverpool komme på tavlen og hvor Liverpool i øvrigt selv manglede skarpheden. 

Tyve minutter før tid faldt en clearing fra Sheffield Uniteds felt ned for fødderne af Wijnaldum, der med en flugter sendte bolden direkte ind i favnen på Dean Henderson. Henderson droppede dog bolden mellem benene og Liverpool fik sikret sig de tre point

Det var i øvrigt den kamp der fungerede som opvarmning til folkefesten med Jamie Webster og Boss-crewet, der var ankommet for at sætte ild til en forrygende Boss Night i København.
Noget der ikke gjorde stemningen dårligere, skulle jeg ellers hilse at sige. 

Wijnaldums mål sikrede Liverpool sejren og var en vigtig del af det fantastiske run, der blev fundamentet for Liverpools flotte mesterskab den sæson. 


Målkavalkade med Ginis mål i LFC 


Var det corona der betød at Gini måtte smutte?

Det kan virke besynderligt at et så yndet medlem af Klopps spillertrup nu må forlade den og spekulationerne om Wijnaldums exit er da også mange:

Hvorfor ikke honorere Wijnaldums mangeårige og stabile indsats med en flot sidste kontrakt? Hvad gik mon galt? Var Wijnaldum færdig med det dårlige vejr i Storbritannien? Der har i sandhed været mange forskellige bud fra fanbasen.

Sandheden gemmer sig jo nok et sted blandt de mange spørgsmål og selvom det retteligt bør stemples som spekulation, så er det alligevel værd at nævne bare nogle af de mulige årsager til de fejlslagne kontraktforhandlinger.

Først og fremmest må man antage at den økonomiske del af kontraktforhandlingerne mellem Wijnaldums lejr og Liverpool F.C. har været ramt af corona. Pengene sidder i forvejen ikke løst efter pandemiens indtog, snarere tværtimod. 

Liverpool har formentlig heller ikke haft i sinde at forbedre lønnen voldsomt meget og her spiller Gini Wijnaldums alder nok også ind. For Wijnaldum fylder 31 år til efteråret og derfor var det også hans sidste store kontrakt det omhandlede, inden støvlerne stilles på hylden. 

Flere steder er det også nævnt at Wijnaldum formentlig ikke har været tilfreds med vilkårene for aftalen. Her nævnes uenighed om kontraktens længde, hvor Liverpool nok har haft en kortere kontraktforlængelse i tankerne end Wijnaldum.

Så er der aspektet omkring Wijnaldums rolle på Liverpool-holdet. For hvad ville Wijnaldums rolle blive på Liverpools midtbane i de kommende sæsoner, når Jordan Henderson vender tilbage fra sin seneste skade? Og har Thiago Alcantara været tænkt som erstatningen for Wijnaldum? 

Slutteligt er det også værd at bemærke at Gini Wijnaldum bliver en del af en lidt speciel samling af markante spillere, der har forladt Liverpool af bagdøren uden at indbringe klubben noget økonomisk bidrag andet end sparede lønkroner. 

En samling der foruden Wijnaldum blandt andet består af Emre Can, Daniel Sturridge og Adam Lallana. I min optik hersker der ingen tvivl om at Wijnaldum har været den spiller med størst betydning, der har forladt klubben på den måde.


Hvad bliver Wijnaldums eftermæle?

Gini Wijnaldum har en stor del af æren for at have bragt Liverpool tilbage på rette kurs. Under Klopp har han været med til at løfte Liverpool ud af dyndet og tilbage på den rette hylde: Den øverste. 

Med sin flid, sin flair og sit venlige gemyt har han på mange måder indkapslet Klopps værdier. Det er også derfor han fik så fornemt flotte ord med på vejen i Jürgen Klopps hilsen i kampprogrammet på sidste spilledag.

Sandheden er dog også at Wijnaldum så mere træt ud i sin sidste sæson, hvilket ikke er så underligt. Problemet var dog reelt for Gini Wijnaldum der lidt for ofte havde svært ved at løfte sine arbejdsopgaver med samme stabilitet som hidtil. 

Afleveringerne blev mere tandløse, risikovilligheden var markant mindre og tempoet røg også ud af Liverpools omstillinger i højere grad end hidtil. Men når alt kommer til alt, så er der vel ikke rigtig nogen Liverpool-spiller, der kan sige sig fri for at have underpræsteret i en periode i den forgangne sæson. Selv Salah havde en lang periode med vådt krudt i støvlerne. 

Wijnaldum vil blive husket som et af de vigtigste tandhjul i den reformation som Jürgen Klopp har trukket Liverpool igennem. Han har været en gave for os med sin arbejdsiver og forbilledlige attitude. 

Det er vemodigt at skulle sige farvel, men de mange gode minder hjælper dog på den værste ærgrelse. 

Tak for alt, Gini. 
Og held og lykke på din videre færd!
 
Headline is here and everything

Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer
Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer

Log indSome text some message..