BLIV MEDLEM I DAG - SÅ STØTTER DU FÆLLESSKABET
 
BLIV MEDLEM I DAG
SÅ STØTTER DU FÆLLESSKABET

VIND BILLETTER & TURE TIL ANFIELD HVER MÅNED

 
CARVALHO I FLYVENDE FORM

VAR
 
Foto: Getty Images ©

VAR IN ELLER VAR OUT?


Med snart halvdelen af sæsonen spillet i den engelske Premier League, dominerer ”video assistant referee” stadig overskrifterne og skaber intense debatter blandt fodboldfans verden over



Af Marcus Mejløe

VAR blev indført med målet om at komme fejldomme til livs. Men indtil nu har VAR ikke lagt låg på debatten om rigtige og forkerte domme. Snarere tværtimod. I løbet af en ellers fantastisk start på sæsonen har de røde fra Merseyside haft flere episoder med VAR både med negative og positive resultater.

Det har ført til masser af dramatik og nervepirrende episoder for Liverpool-fans og spillere. Som fan skal man ikke kigge længere tilbage end i går for at finde en kontroversiel  VAR-beslutning. Liverpool jagter et mål, der kan lægge låg på kampen. Shaqiri skærer et indlæg ind i panden på Mané, der header den eminent ind bag både en forsvarsspiller og målmand, han fysisk ikke burde kunne konkurrere med i et felt.

Men ak. Med hjælp fra VAR dømmer kampens dommer Mané offside og underkender målet. Liverpool-angriberens armhule vurderes at være i offside-position. Da Liverpool endelig afgør kampen med en Salah-scoring er jublen afdæmpet, indtil VAR har kigget situationen igennem og godkendt målet. Undervejs hersker der en del forvirring over, hvad VAR-dommerne egentlig kigger efter.

Det er netop forvirringen omkring brugen, VAR kritiseres mest for. Siden sæsonens start er fans, både dem på station og dem hjemme i stuerne, blevet trætte af at være uvidende på, hvad der egentlig foregår, og hvilke beslutninger både VAR-dommerne og ham på banen tager - og især hvorfor. Et godt eksempel er, da Tottenhams spiller 1-1 hjemme mod Watford.

Da Dele Alli udligner for hjemmeholdet i det 86. min går målet til VAR, da bolden angiveligt rammer hans hånd, før målet bliver scoret. Målet bliver kigget på af VAR dommerne i London, og det ender med at blive anerkendt. Men i den lange periode, hvor målet blev vurderet, var der ingen på stadion, der vidste, hvad der foregik. Storskærmen på station endte endda også med at erklære ”No goal”, hvilket skabte endnu mere forvirring og uklarhed.

FORVIRRINGEN ER TOTAL

VAR skaber forvirring og vrede hos fans af forskellige årsager. En af årsagerne er den manglende kommunikation mellem dommere, fans og spillere. Dette har fået ekstremt meget omtale, specielt i England, da man i andre sportsgrene som rugby kan høre dommerens samtaler. Man har som fans brug for at høre, hvad dommerens begrundelser er, for at omdømme et straffespark eller et mål.

Ved at give fans i hjemmet og på station adgang til simpel kommunikation mellem dommeren på station og VAR teamet i London kan der skabes større gennemsigtighed i processen og dermed mindre forvirring. Mere og forbedret kommunikation ville også forbedre en anden meget omdiskuteret og meget frustrerende konsekvens af VAR, nemlig de lange spilstop.

Når VAR tages i brug kan man ikke andet end at læne sig tilbage og forvente at de kommende fem minutter bliver utålelige. De lange pauser, VAR-bedømmelser medfører, stopper ”flowet” i kampen. Og det kan tage op til flere minutter at få genskabt en form for rytme for begge hold, når sådan en pause bliver fortaget.

Selvom man har såkaldte ”pitch monitors” til rådighed, har man taget en beslutning om at bruge den løsning så lidt som muligt. Ikke én gang er systemet blevet benyttet endnu!

Målet er, at dommeren på banen så vidt mulig skal bakkes op i sin oprindelige vurdering af VAR, med mindre den åbenlyst er forkert, men at man gerne vil undgå de pauser det giver, hvis han skal ud og gense situationen. Men det giver en mærkelig rollefordeling mellem dommer og VAR-rum.

Vi har set både i Champions League men også til VM i 2018, at benyttelsen af en ”pitch monitor” kan hjælpe og løse problematikker mere effektivt og hurtigere. Så hvorfor ikke benytte sig af dem, når de er til rådighed?

JUBEL MED FORSINKELSE

Som fodbold-fan føler jeg, at VAR om ikke ”dræber” så for nuværende har en negativ indflydelse på det smukke spil, vi alle elsker. Med målet om at gøre fodbolden til et mere retfærdigt spil, har VAR i stedet ramt den elskede passion på de engelske stationer. Atmosfæren er uden tvivl blevet forværret, efter at VAR er blevet en fast del af Premier League.

Som fan er det umuligt at være 100% sikker på en scoring momenterne efter. Det har påvirket stemningen i engelsk fodbold. Se blot på de vanvittige scener, da Gerrard scorede sit vidundere mål mod Olympiakos i 2004. Eller da Origi scorede sit magiske monstermål mod Everton sidste jul. Det giver mig dårlige nerver bare at tænke på, hvis en af disse vidunderkasser var blevet underkendt af VAR.

Eller at de magiske jubelscener efter begge var blevet dæmpet, fordi man lige skulle være sikker på, at målet bliver anerkendt. Det ligger i min underbevidsthed, og det er forfærdeligt. Og det er nok derfor, at jeg aldrig kommer til at kunne lide VAR. Det er for stressende og det giver mig dårlige nerver.

VAR´s helt centrale mål om mere retfærdighed og færre fejl lyder på papiret lyder helt fint og acceptabelt. Men skal fodbold være retfærdigt? Skal fodbold være fejlfrit? Man skal huske på, at nogle af de mest ikoniske fodbold-episoder ikke ville eksistere, hvis VAR var til stede. Her tænker jeg specielt på Diego Maradonas ”Hand of god”-mål mod England i 1986.

SPØRGSMÅL OM TILVÆNNING?

Måske er det vitterligt bare et spørgsmål om, at VAR skal have mere tid? At brugen af systemet kan tilpasses, så man reducerer nogle af de værste gener? At systemet, dommere, fans, spillere og alle de mange andre aktører, der er til stede og har et samspil, når en fodboldkamp afvikles, lige skal vænne sig til, at der er en ny faktor  i spil?

Måske er vi - trods alt - for hårde mod et system, der kun har haft en halv sæson i tjeneste. Jeg tror, at alle er med på, at intentionerne bag indførslen af VAR er positive. Men der skal helt klart justeringer til. Både på den måde, det benyttes på, men også hvordan man reagerer på det.

Premier League-klubberne skal i sammenarbejde finde en mere optimal måde at benytte systemet på. For hvis der snart ses forbedringer, løber man risikoen for, at fans og medier ser sig så sure på VAR, at det bliver svært at komme væk fra den nuværende for-eller-imod-debat til en debat om, hvordan man bruger systemet bedst muligt.

KUNNE DU LIDE
INDHOLDET?
BLIV MEDLEM
SÅ KAN VI LAVE
MERE I FREMTIDEN!

VIND BILLETTER & TURE TIL ANFIELD HVER MÅNED




Headline is here and everything

Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer
Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer

Log ind



Some text some message..