Next
STATS
Transfer Centre 

DEN GENFUNDNE FORTÆLLING

Analyser/Blogs

  • Skrevet af Nikolaj Sørvad Søgaard
    15 Dag(e) sidenLiverpool er en klub, der har brug for en fortælling. Alle klubber har brug for sine helte og skurke, men Liverpool er drevet af noget mere. Drevet af en historie om fællesskab, muligheden for at opnå det umulige og en fortælling om at stå op for det man har kært.

Det er jo bare fodbold. Hvor mange gange har vi ikke hørt den sætning, når vi har krænget vores glæde og frustrationer ud over for venner, familie og bekendte, der ikke deler vores passion for Liverpool FC.

Og jojo, bevares. Der er da andre vigtige ting i verden. Men for mange af os er det ikke kun fodbold. Weekendens Premier League-kamp eller midtugens Champions League-bold er også der, hvor mange lader op.

Der hvor man får afløb for ugens begivenheder. Der hvor man mødes med kammerater og giver sig hen til en anden verden for en stund. Derfor er det ikke bare fodbold.

Af den grund er Liverpools formål som klub ikke bare at vinde fodboldkampe og pokaler. Liverpools eksistensberettigelse har rod i at kunne give os fans og tilhængere noget mere end bare flot fodbold over 90 minutter.

 

Fodbold med formål

 

Liverpool spiller for at glæde folket. For at være et pusterum fra hverdagen. Et sted hvor tilværelsens glæder og sorger, bekymringer og muntre stunder, frygt og håb, bliver kanaliseret over i 11 spillere i rødt på en måde, så vi kan forstå det og forholde os til det.

Slaget på grønsværen over de 90 minutter er for fodboldfans, hvad tragedien var for grækerne i antikken. Hvad Shakespeares teaterstykker var for 1500-tallets englænder.

Først og fremmest underholdning, men også et mikrokosmos over tilværelsen i form af håb, skader, overtidsscoringer, urimelige VAR-domme og noget nær ubetinget kærlighed til spillerne i rødt – også selvom vi som et gammelt ægtepar ofte brokker os højlydt over spillernes fejltrin og mangler.

Derfor har Liverpools krise i denne sæson også været mere end blot en formkrise. Det var også en krise på et mere eksistentielt plan, hvis man kan tillade sig at snakke om en sådan for en fodboldklub.

For Liverpool havde mistet sit formål i skyggen af de tomme tribuner – at underholde sine fans. At spille for at glæde folket. At være det faste holdepunkt i hverdagen, som mange mere end nogensinde før havde brug for.

Melodien var væk. Tonerne skæve og heavy metal byttet ud med tunge molkompositioner. Klaveret spillede bare ikke. Selv Liverpools egen rapsode, den fremragende fortæller, Jürgen Klopp, virkede ikke længere til at vide, hvordan historien skulle fortsætte herfra. Hvordan takten skulle findes igen. Hvordan et punktum kunne sættes for krisen, og et nyt kapitel kunne påbegyndes.

 

Helten vi ikke vidste vi havde brug for

 

Enter Nathaniel Phillips. Helten uden kappe. Det mentale monster, der trådte frem fra kulissen, da de normale stjerner mistede pusten for en stund. Den muse der gav inspirationen tilbage, og fik alle de kreative sjæle til at oversvømme internettet i memes og hyldester.

The Bolton Baresi er blevet hovedkarakteren i den fortælling, vi ikke vidste vi havde brug for. Helten i fortællingen om, hvordan Liverpool nok engang ser ud til at rejse sig under Klopp - eller om ikke andet til at dø med støvlerne på.

Hvordan fortællingen om denne sæson ender, ved vi af gode grunde ikke. De sidste kampe mod Leipzig, Wolves og Arsenal har dog gjort det muligt endnu engang at turde drømme sig væk fra middelmådighed.

Erfaringen fortæller os, at det ville være hybris allerede nu at erklære krisen for overstået. Liverpool har dog fundet tilbage til fortællingen igen – og det er måske det allervigtigste.

Tilbage til historien om hvordan Liverpool og fans står sammen – og allermest i trængte tider. Hvordan de mest ydmyge kår ofte skaber de største helte i Liverpool, og hvordan klubben fra det nordvestlige England ofte trives bedst, når alle andre har afskrevet de røde.

 

Bring on Madrid

 

På tirsdag venter så Real Madrid. Hvis vi er cremen af Europa, er de hvidklædte madridistes glasuren og kirsebærret på toppen af lagkagen. To giganter der støder sammen på et tidspunkt, hvor begge har brug for vind i sejlene. En kærkommen mulighed for at gøre skaden god efter finalenederlaget i Kiev for tre år siden.

Real Madrid stiller uden kaptajnen, Sergio Ramos. Selv uden muligheden for at hævne sig over skurken, der ødelagde Salah og Liverpools aften tilbage i 2018, bør Liverpool dog være med end tændte nok til at levere en europæisk præstation af de helt store.

De sidste par kampe i Premier League har givet Liverpool et halmstrå at klynge sig til i kampen om top fire. Hvis The Reds skal have nogen chance for at ende sæsonen med sølvtøj, går vejen dog gennem Champions League.

Hvilken afslutning på denne sæsons fortælling det kunne være, hvis Liverpool imod enhver forstand skulle ende med at hjemtage pokalen med de store ører på selvsamme stadion, som var skue for et af fodboldhistoriens største mirakler for 16 år siden.

Det lyder næsten som noget fra et eventyr. Næsten for godt til at være sandt - men hvorfor egentlig?

 

Make us dream again

 

Jeg ville i hvert fald være den sidste til at turde at bette imod disse drenge efter alt, hvad de har bevist i de sidste par sæsoner. Tænk at være fan af et fodboldhold, der selv i en rædderlig sæson som denne, giver os fans lov til at drømme om milde og lyse majaftener med Champions League-bold og øl i blodet.

Måske vi kommer ned på jorden igen på tirsdag med et brag og får os en fodboldlektion i den spanske hovedstad. I så fald ville det gøre nas, og fortællingen om Liverpools mulige comeback ville aldrig blive til andet end fantasi og en jubelidiots urealistiske drømme for sit fodboldhold.

Men tænk engang hvis vi d. 29. maj skal spille på Atatürk Olympiske Stadion i Istanbul med muligheden for at skrive denne sæson ind i historiebøgerne for alle de rigtige grunde.

Jeg tror på det. Og det tror jeg også spillerne gør. Selv med Kabak og Phillips i forsvaret og et halvt Liverpool-mandskab på lazarettet – eller måske netop derfor. For sådan er Liverpool som regel bedst; når det er imod alle odds. Sådan plejer fortællingen i hvert fald at blive skrevet.

Bring on yer Internazionale, Bring on yer Roma by the score, Barcelona, Real Madrid, Who the fuck you trying to kid, Because Liverpool are the team that we adore...


TAGS  Flere nyheder
Bliv medlem fra bare 25,- og få en lang række fordele som Liverpool-fan

BLIV MEDLEM