Next
STATS
Transfer Centre 

FORSTÅ LIVERPOOLS REGNSKAB PÅ FEM MINUTTER (CIRKA)

Analyser/Blogs

  • Skrevet af Redmen Family
    7 Måned(er) sidenFodboldklubbers budgetkonti opererer med noget større tal end den gennemsnitlige husholdning. Få overblikket over Liverpools seneste regnskab og djævlen i detaljen her.
Med astronomiske tv-aftaler og spillere, der handles og aflønnes i summer, som får middelstore landes bruttonationalprodukt til at blegne, kan det efterhånden være svært at forholde sig til fodboldklubbers regnskaber.

Her hos Redmen Family vil vi gøre vores bedste for at guide dig sikkert igennem Liverpool FC’s seneste afrapportering af den pekuniære situation.

Lad os starte med at slå fast, hvilken periodes indtjening og udgifter, det handler om. Regnskabsåret løber fra 1. juni 2018 til og med 31. maj 2019.

Den opmærksomme læser vil notere sig, at der dermed er sat punktum for regnskabet, dagen før Jordan Henderson efter en rask stepdans løftede Liverpools sjette Champions League-trofæ mod Madrids nattehimmel. Det har dog ikke den store betydning for regnskabet.

Ifølge folk med indsigt i den slags er langt de fleste indtægter fra turneringen talt med. Sandsynligvis overføres kun præmiepenge for at vinde selve finalen til næste regnskabsår.

Og apropos vundne finaler: Lad os lige hurtigt opsummere de sportslige overskrifter for Liverpools 2018/19-sæson. Om ikke andet så fordi det er så forbandet rar læsning.

Sportslig succes, kontraktforlængelser og investering i fremtiden

Liverpool vandt i 2018/19 Champions League.

Trods 97 point blev det kun til en andenplads i Premier League - et enkelt point bag ved Manchester City.

Nogen større indtjening på baggrund af præmiepenge i de hjemlige pokalturneringer er der næppe tale om. Her blev det til exit i tredje runde af både Carabao Cup og FA Cup.

Klubben forlængede kontrakten med 11 spillere - det er vigtigt at holde sig for øje, når vi senere kigger på udgiften til aflønninger.

Desuden blev der investeret mere end £50m i det nye træningsanlæg på Kirkby, som kan tages i brug til næste sæson. Dette beløb kan trækkes fra i Financial Fair Play som en investering i klubbens infrastruktur - det vender vi ligeledes tilbage til senere.

De hårde sorte tal

Godt så. Lad os rykke videre til de hårde tal. Først dem, der tæller til positivsiden i regnskabet. Og lad os bare slå fast, at der må være brede smil på direktionsgangen i Liverpool i disse dage.

Trods udskrivning af rekordstore checks i transfervinduet og solid lønforhøjelse til truppens bærende spillere lykkedes det nemlig Liverpool at lave et overskud på £42m før skat.

Det skal ses i relation til, at Liverpools omsætning lød på rekordhøje £553m i regnskabsåret 2018/19. En stigning på næsten £80m i forhold til 2017/18. Hva’be’har.

Indtægterne kan deles op i tre overordnede grupper:

Flest grunker har klubben hentet på medie-/tv-/præmiepenge. I alt tegner den post sig for £261m - en stigning på £41m (svarende til 19 pct) i forhold til året før.

Her er det værd at notere sig, at 2018/19 var sidste sæson, inden en ny og endnu vildere tv-aftale for 2019-2022 træder i kraft og sender i alt £9,2 milliarder pund ned i klubbernes lommer.

Tv-pengene fordeles grundlæggende ligeligt mellem Premier League-klubberne, men der udbetales et beløb for hver kamp, man får livetransmitteret. Liverpool var igen i 2018/19 det hold, der flest gange blev vurderet til at kunne trække folk til tv-skærmen med hele 29 live-transmitteringer.

Derfor tjente klubben flest tv- og præmiepenge i Premier League: £149m - £1,5m mere end mestrene fra Manchester City.

Liverpool forventes at have tjent i omegnen af £95m på deltagelsen i Champions League, hvoraf £65m er præmiepenge og kun £3,4m er præmiepenge fra at vinde selve finalen.

Den anden store gruppe er kommercielle indtægter, altså sponsorer, trøjesalg og så videre. Den post tegner sig for £188m i 2018/19 - en stigning på £34m i forhold til året før (svarende til 22 pct). Liverpool underskrev i 2018/19 aftaler med ni nye sponsorer, og fans fra mere end 190 lande handlede i klubbens onlineshop.

Her er det værd at notere sig, at Liverpool fra næste sæson ser ud til at skifte trøjesponsoratet med New Balance ud med et noget mere lukrativ en af slagsen fra Nike.

Endelig er der indtægter hentet på selve kampdagen i form af billetsalg, salg fra boder på stadion og så videre. Her steg Liverpools indtjening til £84m - en stigning på £3,5m sammenlignet med 2017/18. Det er denne del af regnskabet, der formodentlig vil give de dybeste panderynker i klubben.

Efter en periode med stigende indtægter fra den udvidede Main Stand er kurven fladet ud. Liverpool halter stadig efter konkurrenter med større stadion - Manchester United tjente £110m på den post i 2017/18.

Det har været en populær beslutning på fjerde sæson at fastfryse prisen på sæsonkort og løssalgsbilletter - og det vil være en tilsvarende upopulær beslutning at hæve den. Det sætter en naturlig grænse for, hvor gode udsigter der er til vækst i den del af indtjeningen, med mindre man udvider stadionkapaciteten yderligere.

For nylig er der da også offentliggjort planer for at udvide Anfield Road End-tribunen, så den samlede kapacitet på stadion kommer over 61.000.

Alt i alt tegner der sig et positivt billede af, at FSG’s gradvise opbygning af Liverpools økonomiske muskler kombineret med den fortsatte sportslige succes har taget klubben til helt nye indtjeningsmæssige højder. På bare tre regnskabsår er Liverpools omsætning steget med 77 procent - fra £301m til £553m.

Håret i suppen er, at det trods stigende indtægter fra den nye Main Stand hører til i den lave ende af skalaen, at blot 15 pct af omsætningen stammer fra stadionindtægter. Her har flere konkurrenter med større stadions tidligere indrapporteret regnskaber, hvor kampdagsindtægter tegner sig for +30 pct.

Med til at nuancere billedet er, at når man man hiver vanvittige summer hjem i præmiepenge, fordi man er et fantastisk fodboldhold, så udgør stadionindtægten relativt set en mindre andel af indtægterne. Målt i absolutte tal på bundlinjen er der dog ikke nogen vej uden om at konstatere, at Liverpool stadig er en omgang bagud her.

De hårde røde tal

Spillere og agenter er langt fra blinde for, at pengene brænder i lommen på hovedrige Premier League-klubber, og når man vender blikket mod udgiftssiden springer lønposten da også i øjnene.

Den er vokset fra £263m i 2017/18 til £310m i 2018/19 - en stigning på 18 procent. Med til historien hører her forlængelsen med en række bærende kræfter som Roberto Firmino, Mo Salah, Sadio Mané, Jordan Henderson, Trent Alexander-Arnold og Andy Robertson.

De har sikret sig en solid lønforhøjelse, og deres agenter har taget sig godt betalt. Liverpool udbetalte klart mest til agenter i 2018/19, nemlig £43,8m - £17m mere end nummer to på listen i Premier League.

Vigtigst er det dog at notere sig, at lønudgifterne i alt svarer til 58 procent af den samlede omsætning - nøjagtig samme andel som i 2017/18, hvor både indtjening og lønudbetalinger var lavere. Forretningen Liverpool går godt, og en del af de øgede indtjeninger bliver brugt til højere løn til de ansatte.

Så længe de to ting følges ad, er der ingen problemer, og 58 pct af omsætning brugt på løn er inden for det område, hvor man typisk vil klassificere lønstrukturen i en klub som sund.

I Premier League spændte klubberne i 2017/18 fra at bruge 39 (Spurs) til 78 procent (Crystal Palace) af den samlede omsætning på lønninger.

På udgiftsposten finder man også et netspend i omegnen af £100m på transfers og altså £50m til det nye træningsanlæg på Kirkby, som dog regnes med at fordeles over tre regnskabsår og kan fratrækkes i Financial Fair Play-regnskabet.

Rekordtransfervindue

Den sportslige succes blev hjulpet på vej af et transfervindue med godt gang i svingdøren, hvor Alisson Becker, Naby Keïta, Fabinho og Xherdan Shaqiri tilføjet til truppen. Ifølge regnskabet havde Liverpool transferudgifter for £223m, som dækker over både overgangssummer, sign on-fees og de agentsalærer, klubben som tidligere nævnt ikke er nærige med.

Aftalen med RB Leipzig om Naby Keïta faldt på plads allerede i 2017, og det har været spekuleret i, hvilket regnskabsår overgangssummen ville figurere i. Ifølge diverse medier er det i 2018/19.

Det samme gør sig gældende for Fabinho, der skrev under i maj 2018, men først tiltrådte i juli, da transfervinduet åbnede.

På afgangsfronten var der mere stille hvad store navne angår. Dog fik Michael Edwards hevet en alt i alt solid mønt ud af salg og udlån af Danny Ward, Danny Ings, Ragnar Klavan, Dominic Solanke, Lazar Markovic, Harry Wilson, Marco Grujic og Loris Karius.

Desuden modtog Liverpool en del af betalingen for Coutinho fra Barcelona inden for regnskabsåret 2018/19.

Danny Ings blev lånt ud til Southampton med en obligatorisk købsklausul på £20m, men da den først blev udløst i juli 2019, forventes den sum først at indgå i næste regnskabsår.

Alt i alt forventes Liverpool at have tjent cirka £130m på spillersalg og -udlån. Dertil kommer de lønkroner til blandt andre Nathaniel Clyne, som de lånende klubber har taget sig af.

Gæld

Gæld er en af de sværeste poster at gennemskue betydningen af i et regnskab. Det gør nemlig ikke noget at stifte ny gæld, hvis de lånte penge investeres i at tjene endnu flere penge. Disse spekulationer kommer dog til at fylde meget lidt i modtagelsen af Liverpools seneste regnskab, for her faldt gælden markant.

Klubbens bankgæld blev reduceret fra £46m til £12m i løbet af regnskabsåret. KATCHING!

Liverpool skylder også penge til ejerne fra FSG - primært fra et rentefrit lån på £110m til udbygningen af Main Stand. Også her rykker inkassovarslet længere væk, da klubben formåede at reducere gælden til Henry, Werner og co. fra £100m til £79m.

Nu tænker du måske: Hvad så med den kommende udvidelse af Anfield Road End?

Og det er her, det bliver interessant, for der vil Liverpool Football Club ikke gentage manøvren med at låne af Fenway Sports Group.

Man har i stedet tænkt sig selv at finansiere den £60 millioner pund dyre udvidelse gennem den bankgaranti, klubben har. Et tegn på en enorm finansiel stabilitet og økonomsik sundhed i klubben. Noget man mildest talt ikke så for 10 år siden.

Up The Money Making Reds!
TAGS  Flere nyheder
Bliv medlem fra bare 25,- og få en lang række fordele som Liverpool-fan

BLIV MEDLEM