YNWA
KØB BILLET: BOSS TOUR M. JAMIE WEBSTER
Kan købes nu
 


 
Foto: Getty Images ©

JOHN ACHTERBERG OG DE FYRRETYVE MÅLMÆND


Alisson er tilbage som stensikkert førstevalg mellem stængerne. Bag ham er intet mindre end 10 keepere på kontrakt. Er en af dem klar til at overtage udskældte Adrians plads som reservemålmand?

Alisson har været tilbage i et stykke tid nu, og det er vi selvfølgelig alle sammen meget glade for.

Den seneste tid har vist os, at selvom Adrian ikke er tiltænkt at kæmpe med om pladsen som 1. keeper, så skal vi nok til at kigge os om efter en ny reserve.

Det skal ikke forstås som Adrian-bashing, men hans kontrakt løber ud til sommer, og lige nu står han vel næppe til en forlængelse. Og det er ikke fordi, der mangler målmænd i klubben.

Liverpool råder p.t. over 11 senior-målmænd – og det er altså en ordentlig sjat. Men er der nogen af dem, der er gode nok til at indtage pladsen som reserve, når nu Alisson ikke ser ud til at være bygget til at klare samtlige kampe på en sæson?

Jürgen Klopp og Liverpool stiller høje krav til deres keepere. De skal både være gode med hænderne og med fødderne, og så skal de være 100 pct skarpe, når der er brug for dem. Det sidste er lettere sagt end gjort, for med Klopps tiltagende fokus på boldbesidelse, står en Liverpool-målmand meget stille.

På en sludfyldt november-eftermiddag i Brighton & Hove får man ikke så meget at lave, før end at Neal Maupay lige pludselig er fri foran kassen i kampens døende minutter. Der skal man så til gengæld også være klar til at redde dagen og de tre point.

Her er det enormt vigtigt at have målmænd, der kan tænde på en brøkdel af et sekund. Vi spiller med en meget høj bagkæde, og det resulterer i, at vores målmænd skal hive klasseredninger op hver gang. Og fejl … Ja, de betyder mål – hver gang.

 

Hvem er vores keepere?

 

Klopp har registreret de samme fire målmænd til Premier League og Champions League: Alisson Becker, Adrian, Caoimhin Kelleher og relativt ukendte Vitezslav Jaros. På Liverpools egen hjemmeside fremgår nyindkøbte Marcelo Pitaluga også som en del af 1. holds-truppen.

Sommertilgangen Pitaluga har fanget manges opmærksomhed pga. sit gode forhold til landsmanden Alisson Becker. Det siges også, at deres spillestil er sammenlignelig. Med sine blot 17 år er han dog næppe tiltænkt mange kampe for førsteholdet lige foreløbig.

Derudover råder akademiet over følgende målmænd: Ben Winterbottom, Oscar Kelly, Jakub Ojrynski, Fabian Mrozek og Harvey Davies. Sidst men ikke mindst, så har Liverpool i skrivende stund to keepere på lån andetsteds:

Kamil Grabara - der er på lån i danske AGF, hvor han spiller hvert eneste minut for tiden – og så er der jo udskældte Loris Karius, som er taget til Union Berlin, hvor han endnu ikke har spillet i ligaen, da veteranen Andreas Luthe er foretrukket.

 

Kan nogen overtage for Adrian?

 

Der burde således være nok at vælge imellem til pladsen på bænken, hvis ikke Liverpool forlænger med Adrian. Den lave gennemsnitsalder på reservekeeperne besværliggør dog tingene noget.

Alisson er det stensikre førstevalg, og reserven kommer således uden tvivl til at skulle leve med et meget stærkt hierarki, der sandsynligvis kun efterlader relativt ligegyldige pokalkampe at udvikle sig i, hvis førstevalget er skadesfri.

Situationen er samtidig den, at Alisson trods sin store rutine faktisk er en relativt ung keeper. Han kan potentielt være Liverpools nr. 1 i størstedelen af dette årti – det er ikke supermotiverende for den unge generation.

Man lærer uden tvivl en masse af at træne med de bedste, men med mindre man kan træne sig til at blive verdens bedste, så er der ikke udsigt til at slå Alisson af lige foreløbig.

Det er ikke det samme som, at ingen af de unge håb kan få spilletid i Liverpool. Dels er der diverse pokalturneringer, dels har Alisson i hvert fald de seneste to sæsoner vist sig ikke at kunne holde sig helt skadesfri.

Men hvad har man brug for som førstereserve? En ung spiller med stort potentiale, men med de udsving i præstationerne, som manglende rutine nu engang giver? Eller et mere sikkert, rutineret kort, der har set og prøvet det hele og nu er klar til at løse enhver opgave til et 7-tal?

Adrian er sådan set udmærket castet til rollen som erfaren Premier League-keeper, samtidig kan han lære ungdommen en ting eller to, hvilket gør ham til lige præcis en Klopp-mand.

Men det er en bredt accepteret sandhed, at Liverpool tog et sats ved at lade 33-årige Adrian sidde sikkert på positionen, da der skulle spares penge til et par uhyre-vigtige signings andre steder på banen i sommer. Ikke mindst fordi, at spanieren er kommet til at spille væsentligt mere, end han er hentet ind for at gøre.

Adrian har godt nok sine Opta-stats på sin side, der viser at han er bedre end det xGA, der er ham givet – men når vi så ser nogle af de mål, der går forbi Adrian, så er det simpelthen hans egen beslutningstagen, der er det store problem.

Desuden synes vi at stå i en situation, hvor spanieren har mistet sine medspilleres tillid. Hvis det er tendensen, så lander han snart i kategorien med målmænd, der nærmere end at være rutinerede, har glemt mere end de har lært.

 

Kamprutinen kan kun hentes på udlån

 

Det står selvfølgeligt ikke mejslet i sten, at Liverpool siger farvel og tak til Adrian ved kontraktudløb, men man foregriber næppe begivenhederne ved at skyde på, at vi har nok så småt både købt stenen og smedet mejslen.

Jeg vil derfor tro, at vi skal til at diskutere, hvem der skal tage over på pladsen, og om et skifte i hierarkiet kan finde sted, allerede inden spanieren tager afsked med klubben.

Under seneste landsholdspause hentede Klopp tre af de unge drenge med til 1. holdets træninger, da Kelleher var til landsholdssamling og Alisson stadigvæk var ude med skade.

Derfor fik Jaros, Ojzrynski og Pitaluga faktisk fuld træningstid med A-truppen. Selvom Jaros er registreret til PL og CL, så træner han sædvanligvis med akademiet.

John Achterberg var især imponeret af den helt unge nytilføjelse, Marcelo Pitaluga. Men både Jaros og Ojrynski fik også gode ord med på vejen.

Alle tre er målmænd med lynhurtige reflekser, og målmandstræneren mener da også, at alle tre har potentialet til at gøre sig gældende i Liverpool - på sigt.

Men ovenstående vurdering faldt altså lige efter rædselsaftenen på Villa Park - og hverken Kelleher, Pitaluga, Jaros eller Ojzrynski synes sidenhen af den grund at være rykket så meget som en enkelt centimeter tættere på at overhale Adrian i hierarkiet.

Mange havde måske øjnet en chance for Kelleher, og det lyder fra Liverpool-lejren som om, at han er en keeper, man regner med for fremtiden, hvorfor han lige nu sidder sikkert på pladsen som tredjevalg.

Men ideelt set vil John Achterberg gerne have Kelleher på lån et sted, hvor han får kamperfaring, som synes at være det næste skridt. Det er af samme grund, at Kamil Grabara er blevet lånt ud, så måske han står som nr. 3 næste sæson, imens Caoimhin kan få sig en låneperiode eller to?

Både Kelleher og Grabara er således utvivlsomt med i overvejelserne omkring en ny reservemålmand, men man er nok også ganske bevidst om, at de begge har en alder, hvor mere rutine gennem udlån er at foretrække.

Hvor står vi så med resten af seniormålmændene? Vi mangler blot en, og jeg har hørt en god pointe om, at Loris Karius ikke har kostet Liverpool flere penge eller mål end Adrian har, og det er muligvis sandt.

Loris Karius har dog bevist, at han ikke er typen, der kan opfylde de strenge krav. Mere vigtigt er det også, at han lige som de unge drenge ikke er højtråbende nok. Han kan simpelthen ikke lede et Liverpool-forsvar.

Ikke blot fordi, at vores bagkæde ikke vil tro på, at han ved bedre end dem, men også fordi at han simpelthen ikke er en højtråbende type af målmand.

James Pearce skrev i forbindelse med Karius’ skifte til Union Berlin, at man havde forsøgt at sælge ham for 6 millioner pund, men da ingen bed på prisen, så var der ikke andet tilbage end at leje ham ud.

Han var simpelthen ikke imponerende i træning, og han er decideret sat til salg. Han kommer ikke til at spille en seniorkamp for Liverpool FC igen.

 

Her er Klopps muligheder

 

Sandsynligvis er vi der, at Liverpool skal købe ind, hvis ikke der forlænges med Adrian. Der har været småhistorier om Foster og Butland, men aldrig noget virkelig interessant bud på, hvad der skal ske.

Status er nok den, at Jürgen Klopp har bestemt sig for, at det er noget vi skal diskutere på et andet tidspunkt, for Alisson er tilbage, og skaderne vælter ind på resten af banen. Men jeg sætter gerne et par scenarier op, for hvad der skal ske, hvis ikke Kelleher, Pitaluga eller Grabara vurderes klar til at indtage pladsen som andenkeeper:

Det første er, at Liverpool gør som tidligere, og henter en keeper over 30 år, der har kontraktudløb og masser af erfaring.

Det her kan sagtens lade sig gøre. Hvis vi bare kigger på vores egen liga er der en perlerække af erfarene målmænd med kontraktudløb, som jeg dog ikke vil mene er en voldsom opgradering på Adrian: Vicente Guaita og Wayne Hennessey (Crystal Palace), Willy Caballero (Chelsea), Jason Steele (Brighton), Lukasz Fabianski (West Ham), Asmir Begovic (Bournemouth), John Ruddy (Wolves) og Fabri (Fulham).

Hvis vi så kigger på, hvem der i den store verden kunne være et godt og gratis bud, så er der ét, der særligt skiller sig ud: Tomas Vaclik er både Sevillas og Tjekkiets 2. keeper. Han har stor erfaring, 31 år og er vant til at sidde på bænken, som vi har brug for.

Det andet scenarie er, at Liverpool henter en yngre målmand ind, som er okay med at være nr. 2, indtil et bedre tilbud står for døren. Her har jeg faktisk to ekstremt attraktive bud:

Granada CF kan ikke længere holde på 26-årige Rui Silva længere end til sommer. Granada har gang i en god sæson med keeperen i en nøglerolle. På landsholdet er han steget nok i graderne til at være andetvalg.

Sprogmæssigt ville portugiseren passe perfekt ind sammen med Alissons og Pitaluga. Om han efter at have gjort sig fortjent til et stort skifte vil tage den chance at ende på bænken i Liverpool er nok til gengæld tvivlsomt. Han ville formentlig kunne gå i start XI’eren i en lang række klubber på hylden lige under.

Den anden er Serbiens og SD Eibars 1. keeper Marko Dmitrovic. Igen er han nok lidt for ung til at tage til takke med en bænkeplads, da keepere er bedst i de sene år af deres 20’ere, men formedelst en solid kontrakt og lovning på at spille i pokalturneringerne, kan det ikke udelukkes, at han er en mulighed.

For god ordens skyld, så har giganttalentet Gianluigi Donnarumma også kontraktudløb til sommer. Her er vi dog utvivlsomt ude i en mand, hvis navn og ry er for stort til at være bænkevarmer i kolde regnfulde Liverpool.

Det tredje scenarie er, at Liverpool forlænger med Adrian. Så kan vi vente til 2022 med at få en ny keeper ind. Klopp er kendt som en grundig og tålmodig mand, når det kommer til at gøre det rigtige på transfermarkedet, og med mindre kontraktforlængelserne sidder løst, er der i 2022 er en buffet af klasse-målmænd, der sandsynligvis kan lægges billet ind på.

Mange af dem er unge målmænd, men måske Hugo Lloris, Rui Patricio, Alex McCarthy eller Paulo Gazzaniga ikke er færdige med Premier League og derfor kan se sig selv som sporadisk brugt på Liverpools mest eksklusive plads?

Jeg tror som sagt, at sagen for nu er lagt på is. Når den genoptages, tvivler jeg på, at man køber ind for at presse Alisson på pladsen de næste par år. Corona kommer til at sætte sig spor i økonomien lang tid endnu, og pengene vil utvivlsomt vurderes bedre brugt andre steder end på manden med handsker på bænken.

At hente en god, erfaren og billig (hvis ikke gratis) 2. keeper ind for et par år, mens talenterne henter erfaring på udlån, vil være mit bedste bud på en holistisk plan. Adrian har i mine øjne udspillet sin rolle, men hvis man tror på, at Kelleher, Pitaluga, Grabara, Jaros og måske Ojzrynski en dag kan tage skridtet op til Premier League-niveau, så bliver man nødt til at lade dem dufte lidt til det.

Midt i al denne spekulation om målmandsposten, må det i øvrigt være på sin plads at afslutte med en stor tak for alt til nyligt afdøde Ray Clemence – Liverpools vel nok bedste keeper nogensinde – YNWA.
Headline is here and everything

Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer
Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer

Log indSome text some message..