Next
STATS
Transfer Centre 

MATIP TO THE RESCUE?

Analyser/Blogs

  • Skrevet af Rasmus Gissel
    1 Måned(er) sidenSpekulationerne er mange, efter Jordan Pickford sidste lørdag brutalt jordede Virgil Van Dijk med en korsbåndsskade til følge for den uheldige hollænder. Kan Matip og Gomez holde skansen? Er Fabinho den nye forsvarsstyrmand? Og hvem skal Liverpool hente til januar?
Spekulationerne om, hvordan Virgil van Dijk bedst kan erstattes, kører på højtryk, efter det er bekræftet, at hollænderen sandsynligvis mindst er ude for resten af 2020/21-sæsonen. Mindst.

Lad det være sagt med det samme: Nogen fuldgod erstatning findes ikke. For så var han jo ikke verdens bedste på sin position. Det handler om at finde det bedst mulige alternativ.

I den forbindelse vil det være naturligt at tage et kig på, om 29-årige Joël Matip er den mand blandt de centrale forsvarsspilere, der kan steppe op og tage lederrollen.

Han er samlet set den mand i bagkæden med mest erfaring i den røde trøje, men gør skaderne, at vi efterhånden har set det bedste til ham? Og hvis løsningen i stedet ligger i januarvinduet - hvem skal Liverpool så hente?

Lad os starte med Matip:

 

STARTEDE SOM LEDER

 

Matip kom til Anfield i sommeren 2016 på en fri transfer fra Schalke 04. Allerede fire måneder efter sit skifte blev han månedens spiller i Premier League i november 2016. Der bredte sig en tro på, at den perfekte partner til den noget mere ustyrlige Dejan Lovren var fundet.

Selvom der momentvis var problemer i 16/17 sæsonen, så er der ingen tvivl om, at Matips første sæson var med en klar pil op. Ikke mindst med tanke på, hvordan sæsonen forinden havde været, og at Liverpool med Matip som ny fast mand på holdet igen sparkede døren til Champions League ind.

17/18 sæsonen var præget af noget lavere niveau og en skade satte allerede i marts måned en tidlig stopper for sæsonen for den tysk/camerouanske midtstopper.

Historien var på vej til at blive den samme i 18/19, da skader og dårlig form spolerede den første halvdel af sæsonen. Men da Joe Gomez, der i første halvdel af sæsonen dannede et uhyggeligt stærkt makkerpar med Virgil Van Dijk, blev skadet, trådte Joël Matip til.

Præstationerne blev gradvist bedre og bedre og da sæsonen nåede sin afslutning med en vundet Champions League-finale på en magisk aften i Madrid, var der bred enighed om, at Matip og van Dijk på det tidspunkt udgjorde Europas mest formstærke midtstopperpar.

Den gode form og de gode præstationer blev belønnet i efteråret 2019, hvor Matip fik forlænget sin kontrakt frem til 2024.

 

SKADERNE VENDER TILBAGE

 

Matip var dog alt for meget skadet i 19/20-sæsonen, og da han endelig var klar igen, kom corona-pausen. Da Premier League langt om længe blev genstartet, gik han i stykker i den første kamp mod Everton. I alt nåede han kun at spille ni PL-kampe i sæsonen.

Som skitseret ovenfor er skader en stor del af Matips historie i Liverpool. De kommer for ofte, og de har det med at trække ud. Gennemsnitligt har han i sine fire hele sæsoner på Anfield spillet 22 kampe per sæson, med højdepunktet i 16/17-sæsonen hvor det blev til 29 kampe.

22 kampe er ganske enkelt for lidt til, at man kan agere en fast og stabil bropille i et midterforsvar, der gerne skulle begynde at vise lidt større stabilitet, end det har været tilfældet i faktisk hele 2020.

Til gengæld er det topniveau, han har vist i løbet af Liverpool-karrieren, absolut spændende. Det bør absolut ikke forklejnes, at han mere eller mindre var en frelser for Liverpool-defensiven i den første sæson, og at han havde stor andel i Liverpool sjette Champions League-trofæ så sent som forrige sommer.

Alene det, at han i sin tid kunne holde nogenlunde styr på det løstgående kroatiske missil Dejan Lovren var en præstation. De to dannede et glimrende makkerskab, hvor Matips ro var nøglen til, at Lovren kunne udfolde sig. Matip selv kunne til gengæld shine som en moderne stopper med en gammeldags liberos overblik.

Han rager godt op i hovedspillet og selvom det ind imellem ser lidt halvklodset ud, så får han godt nok en tå i vejen for meget. Topniveauet blev ligeledes vist i foråret 2019, hvor selvsamme ro og overblik blev omdannet til millimeterpræcise tacklinger og indgreb, da Virgil van Dijk var makkeren.

Så er han manden, der skal satses på som fast forsvarsstymand, nu hvor hollænderen er ude i et endnu ukendt – men langt – tidsrum? Mit korte svar er nej. Mit uddybende svar er nej, for han er for ustabil både på skader og niveau.

 

HVIS IKKE MATIP, HVAD SÅ?

 

Vi får som nævnt i indledningen ikke lige pludselig en ny verdens bedste forsvarsspiller, men mindre kan også gøre det. Det vi primært har brug for er stabile præstationer. Vi kan godt leve med en anelse lavere niveau, end da vi defensivt var allerbedst omkring årsskiftet 18/19, men vi kan ikke leve med for store udsving.

Alene skadesfrekvensen gør, at det vil blive for ustabilt at satse på Matip som ny førsteforsvarer. Det vil betyde, at der for mange gange er en ny mand, der skal indtage Matips rolle, når han enten er skadet eller skal hviles for ikke at blive det.

Samtidig har vi aldrig rigtig set Matip og Gomez spille godt sammen. Nuvel, nu har de ikke fået mange optrædender sammen, for Van Dijk har spillet stort set hele tiden, men i de få sekvenser vi trods alt har set, har det sjældent set afstemt og stabilt ud. Det vil mange kampe sammen dog selvfølgelig i et vist omfang kunne afhjælpe.

Fabinho ligner umiddelbart manden, der er den nye nummer 1 i forsvaret. Det rummer både fordele og ulemper. På den korte bane er fordelene nok størst, idet man får den bedste bagkæde. På den længere bane er ulemperne større, fordi man kommer til at mangle det, der også gør en bagkæde god - nemlig en stærk midtbane.

Matip skal i mine øjne være nummer to ved siden af en, der både kan løfte ansvaret som fast forsvarsstyrmand, og som er bedre end ham selv. En kort periode som ”vikar som nummer 1” frem til transfervinduets åbning kunne være aktuelt for at frigøre Fabinho, men det vil næppe være en løsning, der er gangbar i længere end til januar - eller til den første skade rammer.

Jeg tror – og mener - at vi med den nyopståede situation skal handle i januar. Handlen skal være en fremrykkelse af det, der formentlig alligevel var planen til planen til sommeren 2021: Nemlig at hente en etableret klasseforsvarsspiller.

Det vil fra januar give os fire dygtige spillere og gøre, at Fabinho primært kan bruge sine kræfter på det han er bedst til, nemlig at være 6´er. Husk på han var verdens bedste på den position, inden en skade i efteråret 2018 satte ham ud af spillet.

Matip vil til den tid være et glimrende 3./4. valg og et glimrende 2./3. valg så længe VVD er ude af spillet. Når vi når til sommer vil der sandsynligvis florere vedvarende rygter om et salg.

 

HVEM SKAL VI GÅ EFTER?

 

Buddene er mange og specielt 21-årige Dayot Upamecano fra RB Leipzig og 29-årige Kalidou Koulibaly fra Napoli er to af de navne, man oftest kan læse sig til på diverse rygtebørser og fan-ønskelister.

Af outsidere nævnes Ozan Kabak på 20 år fra Schalke 04, Ben White på 23 år fra Brighton, og ligeledes 23-årige Gleison Bremer fra Torino, der alle har været nævnt som potentielle transfermål.

Alsidige David Alaba på 28 år fra Bayern München har kontraktudløb til sommer, så her kan måske gøres en god handel omend hans lønkrav umiddelbart vurderes at være tårnhøje.

I den lidt mere kuriøse afdeling har 27-årige Conor Coady fra Wolverhampton været nævnt som en mulighed, og selvom et muligt comeback på Anfield emotionelt vil være ”det helt rigtige” for mange, så vil det rent fodboldmæssigt ikke være et tilstrækkeligt seriøst bud. Blandt andet fordi Liverpool aldrig spiller med trebackkæde, og Coady mere eller mindre er specialist som den midterste af tre forsvarsspillere.

På hver deres måde er det syv forskellige bud, der vil kunne tilføre hvert sit til et hold, der i forvejen er både sammentømret og enormt stærkt. Jürgen Klopp er – heldigvis – en mand, der mere kigger på interne muligheder og den faste strategi end på hurtige forhastede løsninger.

Jeg tror meningen til sommer hele tiden har været at finde en klar nummer to til midterforsvaret, som samtidig er ung nok til, at der er et tilpas stort udviklingspotentiale. Kan man fremrykke det køb til januar, gør man det nok.

Den strategi vil pege klart i retning af Dayot Upamecano, der på mange måder er en moderne forsvarsspiller der har ”hele pakken”. Han er god en mod en, god på bolden, god i luften og i det hele taget udpeget som en af de allermest spændende unge stoppere i europæisk fodbold.

Tilmed har han en frikøbsklausul, der på rygtebørsen er på 35-40 millioner pund og træder i kraft til sommer. Hvad han koster til januar er uvist, men nok noget mere.

Om han er god nok til at gå direkte ind som nummer et i et helt nyt forsvar, tvivler jeg mere på. Vælger man at hente ham til januar, er det et signal om, at Fabinho skal regne med rigtig mange minutter i midterforsvaret i foråret 2020.

I de mindre pressede kampe - og dem er der med denne sæsons tætpresede program ikke mange af - kan Upamecano spille med Matip eller Gomez.

Vælger man et etableret navn, eller en ”her og nu løsning” så peger det selvfølgelig på Koulibaly eller Alaba. Koulibaly vil kræve et dybt greb i FSG´s lommer, og jeg tvivler på, det er den vej, både de og Klopp ønsker at gå.

Godt nok hentede man Thiago i sommer, men Koulibaly er alligevel tre-fire år ældre end den maksimumalder, ejerne og manageren normalt har for deres transfertargets.

En handel med Alaba vil give mere mening, da hans nuværende kontrakt udløber til sommer, så ham kan der sikkert laves en rigtig god Michael Edwards handel på, omend lønkravene tilsyneladende skurrer i ørene.

Kabak, White og Bremer ser jeg alle som outsidere, der ikke umiddelbart er førsteprioritet, og det ville ligne Klopp dårligt at gå efter det næstbedste. Skulle man internt have en af de nævnte herrer øverst på blokken, vil mit bud være Ozan Kabak.

Jeg tror en tiltænkt handel til sommer bliver fremskyndet og skal jeg lægge hovedet på blokken, så både tror og håber jeg, at det helt store target er Dayot Upamecano.
TAGS   joel matip   Dayot Upamecano   ben white   David Alaba   ozan kabak   Gleison Bremer   Conar Coady   Kalidou Koulibaly  Flere nyheder
Bliv medlem fra bare 25,- og få en lang række fordele som Liverpool-fan

BLIV MEDLEM