Next
STATS
Transfer Centre 

RØD JUL 2019: #15 - OFFENSIVE KULTFIGURER

Analyser/Blogs

  • Skrevet af Flemming Rasmussen
    10 Måned(er) sidenRedmen Familys julekalender ser nærmere på de bedste Liverpool-spillere med hvert enkelt trøjenummer. I dag er det den 15. december og vi ser derfor på de spillere, der har optrådt for Liverpool i trøje nummer 15.
Kalenderen vil primært fokusere på Premier League-tiden fordi faste trøjenumre blev indført her. I tiden før spillede holdene i numrene 1-11 og derfor har mange af Liverpools største spillere optrådt i mange numre.

15’ere gennem tiden

Selvom vi er ved at være oppe i de lidt højere cifre – og i hvert fald uden af de klassiske 1-11 numre – så finder vi faktisk en stribe halvstore navne bag dagens kalenderlåge. Vi skal blandt andet have fat i en enkelt legendarisk supersub, et par markante offensiv-spillere fra den nyere Liverpool-historie og en hårdtarbejdende mangeårig klubmand.

Vi tager fat på det i den nævnte rækkefølge. Altså: Legendarisk supersub først.

Hvis man bruger betegnelse ”supersub” og Liverpool FC i samme sætning, kan man kun tillade sig at tale om én bestemt person: David Fairclough. 154 kampe – mange af dem som indskifter – med 55 scoringer til følge, blev det til for den indfødte liverpudlian med det knaldrøde hår. Han spillede i en del forskellige trøjenumre og blandt dem er altså nummer 15.

Fairclough voksede op under en kilometer fra Anfield og gik i skole lige om hjørnet. Han har beskrevet, hvordan han spillede fodbold på gaderne, nærmest i skyggen af Anfield, og hvordan han som dreng kunne høre brølet fra stadion fra sin egen gade. Det var derfor helt klart en ung mand, der udlevede drengedrømmen, da 18-årige David fik debut for Liverpool FC i 1975.

To år senere kom det største øjeblik i Faircloughs karriere, da han scorede et helt afgørende mål. Det faldt på hjemmebane mod de franske mestre, Saint Etienne, som stod i vejen for at LFC kunne komme videre fra The European Cups kvartfinale. Det siges, at jubelbrølet, da han kom alene igennem, satte i fuld fart mod det franske mål og til sidst scorede, er blandt de højeste, der nogen sinde er hørt på Anfield.

Trods gode præstationer startede han hverken inde i finalen i Rom eller i det hele taget ofte nok i årene fremover. Sådan er det, når konkurrencerne til angrebspladserne hedder Toshack og Keegan, mens konkurrenten til en plads på kanten hedder Heighway. I perioder fik han dog lov at starte inde og scoringerne kom som de skulle, men stærk konkurrence og uheldigt timede skader gør at hans eftermæle i stedet bliver rollen som en af de bedste angrebsreserver, klubben har set.

Vi bliver hos angriberne og tager to styk fra den lidt nyere historie. Begge spillede udelukkende i nummer 15 i deres tid i klubben. ”Crouchy – when I look at you, everything tells me you should rubbish at football – and yet you are brilliant”.

Ordene er sagt af talkshow-værten James Corden i en sketch på velgørenhedsdagen Red Nose Day for efterhånden mange år siden, hvor Corden holder en spontan teamtalk for medlemmer af det engelske landshold.

Den beskrivelse af Peter Crouch er både sjov og ret præcis. For når man ser på den 201 centimeter høje englænder, så ligner han ikke prototypen på en angriber på topniveau. Ikke desto mindre stod netop Peter Crouch for flere akrobatiske mål, hvor han trodser både tyngdekraften og sin egen, ranglede fysik. 42 kasser i 134 kampe blev det til for angriberen, der med årene er blevet lidt af en legende for sine scoringer og ikke mindst sin særdeles veludviklede humoristiske sans.

Mål i støvlerne var der også hos en anden engelsk angriber i nummer 15, nemlig Daniel Sturridge. Utallige skader gav ham dog et ry for at gå i stykker ved den mindste berøring, og der er ingen tvivl om, at den skrøbelige fysik var den største hæmsko for Studge i hans tid i Liverpool. Når han spillede, kunne det ind imellem se lidt dovent ud, men fik han først målet inden for skiven, så kunne få afslutte med den kvalitet, Sturridge tilbød.

Lidt længere tilbage på banen finder vi to midtbanespillere, der også optrådte fast i nummer 15. Først har vi den meget offensive tjekke Patrik Berger, der havde et elegant løb med bolden og som befandt sig godt i rummet bag de to angribere. Han var i perioder inde og ude af startopstillingen, hvilket ikke passede hans temperament.

an gjorde sig upopulær i klubben da han nægtede at indtage en plads på bænken i en ligakamp. Han endte dog med at komme på god fod med klubben igen og få en stribe fine perioder på holdet i sine næsten 200 kampe for klubben.

Yossi Benayoun er en anden offensiv midtbanemand i nummer 15. Den teknisk dygtige israeler nåede 134 kampe for Liverpool FC. I sin første sæson på Anfield spillede han 47 ud af sæsonens 59 kampe og scorede 11 mål, men senere kom der længere afstand mellem kampene og i 2009/2010-sæsonen blev han udskiftet hele 22 gange. Efter sæsonen skiftede han til Chelsea.

Sidste mand i dag er en herre, der fik mere end 300 kampe i rødt, fordelt over et helt årti, nemlig Jamie Redknapp. Han blev udnævnt til anfører for Liverpool af Gérard Houllier i 1999, men kort efter blev midtbanemanden desværre skadet og netop skader kom uheldigvis til at præge hans tid i klubben.

Redknapp sluttede sin karriere med høfligt at afslå tilbuddet om en testemonial-kamp fordi han selv følte, at han havde spillet for få kampe til at fortjene den, trods hans årti i klubben. Han endte med at skifte tilbage til sin barndomsklub Tottenham – men måtte indstille karriere i en alder af blot 32 på grund af skader.

Aktuel eller seneste 15’er

Alex Oxelade-Chamberlain.

Tre stærke 15’ere

Ved hvert trøjenummer har jeg udvalgt en top 3, som forsøger at kombinere en respekt for historien med den mere personlige tilknytning, jeg har til spillere som jeg har oplevet i min egen tid som supporter. Jeg har dog primært skelet til Premier League-tiden hvor spillerne som nævnt har haft faste trøjenumre.

3. plads: Daniel Sturridge

Skaderne. Det er vel nok dem, de fleste tænker på når det drejer sig om Daniel Sturridge. På toppen var han formentlig den skarpest afslutter i ligaen med et nærmest ubeskriveligt talent for at sætte skud fra alle vinkler i mål. Studge var kendt som en farverig spradebasse i omklædningsrummet og for sin signatur-dans efter scoringerne.

Men at der også brændte en ild i Sturridge fik vi at se da han scorede mod Villareal og droppede sin sædvanlige jubelscene for i stedet at skrige begejstringen ud. Det er mit yndlingsøjeblik fra hans 160 kampe i klubben.

2. plads: David Fairclough

Jeg har egentlig lyst til at bringe ham på dagens førsteplads, men den går til en herre der mere fast spillede i nummer 15. Fairclough spillede i mange forskellige trøjer, men uanset tallet på ryggen fald målene altid med kort afstand når den lynhurtige og uforudsigelige scouser spillede. Havde det ikke været for uheldige skader og meget stærke konkurrenter i angrebet, så kunne ”local lad” Fairclough nemt havde været en af de helt store angrebdslegender i klubben. Talentet var der.

1. plads: Jamie Redknapp

Muligvis en spiller, der, trods 308 kampe over et årti for LFC, er gledet lidt hen i glemslen i klubbens historie. Men nu er det en julekalender, der tager sit afsæt i dagens rygnummer – og Redknapp spillede hovedparten af sine 308 kampe for Liverpool i nummer 15 eller nummer 11. De samme to tal, han nåede at have bag på sine engelske landsholdstrøjer.

Redknapps status i klubben som en velanset professionel på kaptajn-niveau blev understreget, da han i slutningen af 2000/2001-sæsonen løftede FA Cup trofæet på vegne af Liverpool FC – selvom han havde været skadet hele sæsonen og ikke spillet en eneste kamp.

Udvalgte 15’ere - En tur nedad Memony Lane

Daniel Sturridge 
Yossi Benayoun 
Peter Crouch 
Salif Diao
Patrik Berger 
Jamie Redknapp 
Mark Kennedy 
David James
Don Hutchison 
Phil Charnock 
Steve Harkness 
Rob Jones
Nick Tanner 
Barry Jones 
Steve Staunton 
Jan Mølby
Gary Gillespie 
Sammy Lee 
Michael Robinson 

David Hodgson 
David Fairclough 
Avi Cohen 
Richard Money 
Ian Callaghan 
Steve Heighway 
David Johnson 
Joey Jones 
John Toshack 
Terry McDermott 
Alan Waddle 
Brian Hall 
Ray Kennedy 
Max Thompson
Peter Cormack 
Trevor Storton 
Peter Spiring 
Phil Thompson 
Phil Boersma 
Derek Brownbill 
Peter Thompson.
TAGS  Flere nyheder
Bliv medlem fra bare 25,- og få en lang række fordele som Liverpool-fan

BLIV MEDLEM