Next
STATS
Transfer Centre 

RØD JUL 2019: #8 - INGEN OVER CAPTAIN FANTASTIC

Analyser/Blogs

  • Skrevet af Flemming Rasmussen
    8 Måned(er) sidenVores julekalender er nået til den ottende låge, hvor vi skal se nærmere på de bedste 8'ere.
Redmen Familys julekalender ser nærmere på de bedste Liverpool-spillere med hver enkelt trøjenummer.

Kalenderen vil primært fokusere på Premier League-tiden fordi faste trøjenumre blev indført her. I tiden før spillede holdene i numrene 1-11 og derfor har mange af Liverpools største spillere optrådt i mange numre.

I dag er det den 8. december og vi ser derfor på de spillere, der har optrådt for Liverpool i trøje nummer 8.

 

8’ere gennem tiden

I går handlede fortællingen om trøje nummer 7 stort set om én spiller, nemlig den største i klubbens historie: King Kenny Dalglish. I dag kommer stort set hele historien igen til at handle om én mand – nemlig min absolutte favorit i min tid som fan, Captain Fantastic – Steven Gerrard.

Jeg vil påstå, at en smuk, rød Liverpool-trøje med 8-tallet og Gerrard på ryggen er ikonisk – velvidende at det begreb efterhånden bruges lidt i flæng. Unge Gerrard optrådte ganske vist i både nummer 28 og nummer 17 og skabte vel sit navn iført det sidstnævnte nummer. Men ikonet, talismanen – den levende legende – Steven Gerrard blev skabt i nummer 8.

Sjældent har klubben har en spiller med så markant et udtryk. Jeg vil desuden påstå, at han er den bedste og mest talentfulde scouser, der nogen siden har optrådt for the reds – også selvom andre har vundet flere titler og især mesterskaber. Flere andre legendariske scousere har dog også optrådt i nummer 8, om end de jo som nævnt skiftede noget mere rundt i trøjenumrene dengang. I et større eller mindre antal kampe har Phil Thompson, John Aldridge, Jimmy Case, David Fairclough, Terry McDermott og David Johnson alle optrådt i nummer 8.

Vi er også nødt til at runde en anden historisk figur, nemlig Rogert Hunt – der ofte optrådte i 8’er trøjen i sine 10 år i klubben. En yderst målfarlig herre, der var blandt nøglefigurerne da Bill Shankly skabte Liverpool som storklub. Eksempelvis scorede han 41 mål – herunder fem hattrick – i den sæson, hvor klubben rykkede op i den bedste række. Han var klubbens topscorer otte år i træk og han den da i dag den spiller, der har scoret flest liga-mål for Liverpool FC. Kuriøst nok scorede han det første mål, der blev vist i BBC’s legendatiske Match of the Day program, der stadig vises i dag.

Men tilbage til Steven Gerrard, der på toppen kunne have vadet direkte som kaptajn på et hvilket som helst mandskab i verden. Heldigvis blev han i klubben i hele karrieren indtil han tog to oplevelsesår i USA.

Den enorme viljestyrke og evnen til at trække sit hold op på rendyrket vilje var ikke alene Gerrards kendetegn – det var velsagtens også nødvendige egenskaber for en Liverpool-kaptajn i netop de år, hvor Gerrard bestred den post. Det var således helt åbenlyst ikke i klubbens stærkeste år, at Steven George Gerrard optrådte som Liverpool-spiller. Alligevel er det vel ikke forkert at takke ham for Istanbul-trofæet, som stort set på vundet på ren vilje anført at Gerrard, der bare nægtede at give op. Armene i vejret og ”come on!” efter hans 1-3 reducering er et af mine favoritøjeblikke som fan og jeg for nærmest kuldegysninger bare af at skrive disse linjer.

Når der for alvor var ild i øjnene på Gerrard kunne nærmest ingen stoppe ham. Det forrygende glid med bolden op gennem banen, det tordnende langskud, 40 yard passes og de syngende tacklinger. En modstanden beskrev det engang sådan, at han sad tilbage med en fornemmelse af, at Gerrard nærmest headede sine egne indlæg i kassen efter en kamp, hvor hans hold kom en tur i Gerrard-maskinen.

Nå, men vi skal trods alt lige runde et par andre navne som har optrådt i nummer 8 foruden førnævnte legende-liste. I nyere tid springer især Emile William Ivanhoe Heskey (fedt mellemnavn) i øjnene som en profil med nummer 8. Før ham optrådte norske Øjvind Leonhardsen to sæsonener i nummer og netop to sæsoner fik også kontroversielle Stan Collymore i dette trøjenummer.

 

Aktuel eller seneste 8’er

Naby Keita.

 

3 stærke 8’ere

Ved hvert trøjenummer har jeg udvalgt en top 3, som forsøger at kombinere en respekt for historien med den mere personlige tilknytning, jeg har til spillere som jeg har oplevet i min egen tid som supporter. Jeg har dog primært skelet til Premier League-tiden hvor spillerne som nævnt har haft faste trøjenumre.

 

3. plads: Emile Heskey

Der er set lysbilledforedrag med mere tempo en Heskey, men hvad han manglende i rendyrket speed havde han i rå muskelkraft, hvilket var et velkomment supplement til den fart truppen allerede havde i Fowler og Owen. Hans scoringssnit efterlod dog mange skuffede men 39 mål i 150 kampe er vel ikke helt katastrofalt for Heskey, der også fik 61 engelske landskampe.

 

2. plads: Roger Hunt

285 mål i 492 kampe gjorde Roger Hunt til mangeårig topscorer i klubben indtil han blev overhalet af Ian Rush. Han vandt to mesterskaber med klubben var blandt andet en afgørende faktor da han og Ian St. John scorede i FA Cup finalen i 1965 og dermed skaffede Liverpools første pokaltitel.

 

1. plads: Steven Gerrard

Der er vel ikke så meget at debattere om her. Selvfølgelig er Captain Fantastic den bedste, der har trukket blusen med nummer 8 over hovedet. Faktisk burde 2. pladsen nok have stået tom for at vise, hvor langt der er ned til den næste på listen. Jeg glæder mig til den dag, han som manager for Liverpool vinder det mesterskab, han aldrig fik som spiller.

 

Udvalgte 8’ere

Steven Gerrard

Emile Heskey 

Öyvind Leonhardsen 

Stan Collymore 

Jamie Redknapp 

Paul Stewart 

Steve McManaman 

Ray Houghton 

Jan Mølby

Gary Ablett 

István Kozma 

Mark Walters

Mike Marsh 

Steve Staunton 

Barry Venison 

David Burrows 

Ronny Rosenthal 

Gary Gillespie 

Nick Tanner 

John Aldridge 

Craig Johnston 

Steve Nicol 

John Wark 

Ronnie Whelan 

Sammy Lee 

Michael Robinson 

David Hodgson 

Ian Rush 

Alan Kennedy 

Jimmy Case 

David Fairclough 

Steve Heighway 

David Johnson 

Graeme Souness 

Terry McDermott 

Brian Hall 

Ray Kennedy 

Kevin Keegan 

Phil Boersma 

Peter Cormack 

John McLaughlin 

Phil Thompson 

Bobby Graham 

Ian Ross 

Peter Thompson 

Alun Evans 

Jack Whitham 

Alec Lindsay 

John Toshack 

Roger Hunt 

Tommy Smith 

Phil Chisnall 

Alf Arrowsmith 

Geoff Strong 

John Sealey 

Gordon Wallace.
TAGS   julekalender   Rød jul  Flere nyheder
Bliv medlem fra bare 25,- og få en lang række fordele som Liverpool-fan

BLIV MEDLEM