BLIV MEDLEM I DAG - SÅ STØTTER DU FÆLLESSKABET
 
BLIV MEDLEM I DAG
SÅ STØTTER DU FÆLLESSKABET

VIND BILLETTER & TURE TIL ANFIELD HVER MÅNED

 
BEKRÆFTET: TRENT TILBAGE FRA SKADE

Sadio Mané
 
Foto: Getty Images ©

TAK FOR ALT SADIO MANÉ


En af de helt store legender i moderne Liverpool-historie er rykket videre. En stjerne der ikke var skåret fra en skabelon, men var helt sin egen.Han var Jürgen Klopps første rigtig store signing og varslede på mange måder en ny æra i Liverpool. Navnet er Sadio Mané og efter 6 års tro tjeneste på Merseyside går turen videre til en af Europas andre store adresser i Bayern München.

Et skifte der understreger hvor vild en rejse Mané har været på, både før og efter at han fik Liverbirden på brystet.

Vi ser tilbage på tiden med en af de helt store profiler, der fortjent er blevet en del af Liverpool-folkloren, men først skruer vi tiden otte år tilbage.

 

Kometen der slog ‘Guds’ rekord

Det senegalesiske stjernefrø viste hurtigt prøver på sit åbenlyse talent, da han rykkede til Southampton i 2014 fra Red Bull Salzburg, men en ny tilværelse i verdens bedste liga er ikke altid en dans på roser for de nytilkomne. Derfor skulle der også gå lidt tid før at det stod klart for enhver, at der gemte sig en ny stjerne bag den hurtige stribe i håret. 

I Maj 2015 kom Mané dog på alles læber, da han slog Robbie Fowlers ubegribelige hattrick-rekord. Blot 2 minutter og 56 sekunder skulle Sadio Mané bruge for at score tre mål mod Aston Villa. 

Sadio Mané
Getty Images © All rights reserved

Herfra var interessen fra de store klubber etableret og mindre et år senere måtte både Liverpool og Manchester City sande, at den afrikanske profil ikke var til at spøge med: 

Liverpool indkasserede to mål fra Mané i et 3-2-nederlag, mens Manchester City fik Hattrick-Mané at føle i et 4-2-nederlag på St. Mary’s. 

Det blev samtidig også Manés svanesang i Southampton inden Liverpool slog til.

 

Klopps første store signing

Der skulle knap 34 millioner pund til for at overbevise Southampton om at lade Sadio Mané rykke videre, hvilket på daværende tidspunkt ikke var peanuts. Det selvom at priserne på transfermarkedet allerede dengang var begyndt at stikke af.

Det var tydeligt for enhver at Jürgen Klopp i Sadio Mané havde fundet manden, der skulle redefinere Liverpools offensiv og give holdet flere strenge at spille på. Især eksplosiviteten og styrken i 1:1-situationer var afgørende for købet.

Sadio Mané
Getty Images © All rights reserved

På direktørgangen havde FSG også noget at bevise, når det kom til at bakke op om deres nye mand på sidelinjen. Den tabte Europa League-finale skulle bruges som en trædesten, så det var vitalt at Klopp fik de rette værktøjer og indkøb til at bygge videre på projektet.

Og dét fik han. Siden sommeren 2016 har Liverpool ikke misset Champions League-kvalifikationen én eneste gang - ej heller misset knockout-fasen. Sadio Manés ankomst er en stor del af årsagen, da han fra første fløjt bidrog med alt det man havde håbet på.

Mané har i store træk været selve definitionen på ordet ‘spektakulær’ og hvilken start han fik i Liverpool-trøjen, da Arsenal ventede hjemme på Emirates.

I det 63. minut tordnede Mané afsted langs sidelinjen og skulle herefter score et af de mest mindeværdige mål i nyere Liverpool-historie. Jürgen Klopps reaktion sagde det hele: Wauw.

Og derfra var der ingen vej tilbage…

Sadio Mané vandt alt hvad der var at vinde og beviste sig på det allerhøjeste niveau. Meritterne taler for sig selv, præstationerne ligeså.

 

EN OFFENSIV PROFIL I MED- OG MODGANG

Historien om Sadio Mané i Liverpool er historien om en mand, der greb de chancer som livet gav og fik det maksimale ud af et råt og vildt talent. Han gik til opgaven med en imponerende ydmyghed og sult. På få år fik han skrevet sig ind i Liverpool-historien som en af de helt store.

Forventningerne til Klopps Liverpool var enorme og selvom at Mané havde sine formdyk, så var senegaleseren en af de helt store årsager til de senere års succes. Farten, uforudsigeligheden, den fantastiske teknik og - måske vigtigst af alt - det spektakulære, gav Liverpool den nødvendige kant, da Heavy Metal-filosofien blev afløst af absolut kontrol.

De store øjeblikke står i kø, når tankerne falder tilbage på Sadio Manés tid i Liverpool, men især ét øjeblik står indprentet på nethinden. Målet mod hans nye arbejdsgiver Bayern München tilbage i foråret 2019, hvor Liverpool sikrede sig sin sjette European Cup.

Det er den perfekte maggiterning, når det kommer til at beskrive hvem og hvad Sadio Mané var for Liverpool.

For det blotte øje er der ikke meget der tyder på at Mané skal score i situationen, men verdensklasse fornægter sig ikke. Med få ryk og en helt ubegribelig kølighed får han sat tidligere verdensmestre og kæmpe profiler på røven. Værsgo Liverpool-fans: Så er der europæisk masterclass.

Dét mål - og mange andre - var Sadio Mané og hans betydning kan ikke underdrives. Også selvom at sammenligningerne med 70’erne- og 80’ernes Liverpool-hold sjældent skaber meget andet end polemik og generationskløfter.

Sadio Mané er en vaskeægte Liverpool-legende og det i en tid, hvor enhver med 4 ½ førsteholdskampe bliver omtalt som netop dét, men Mané kan holde fast i sin ydmyge facon, pege på trofæskabet og de tal han leverede for klubben.

Hans legendestatus er ikke til diskussion.

 

VAR MANÉS EXIT UUNDGÅELIGT?

Så hvorfor skal Liverpool nu tage afsked med en af de stærkeste offensive kapaciteter i Liverpools nyere historie? Noget kunne tyde på at Sadio Mané havde brug for luftforandring efter seks vilde år i Liverpool.

Der var fortsat plads til ham på holdkortet og han ville uden tvivl stadig kunne have spillet en stor rolle, men måske var gassen også ved at gå en smule af ballonen. AFCON-triumfen var muligvis noget af det største han kunne opnå, så hvorfor ikke se hvad europæisk elitefodbold ellers havde at byde på, inden stængerne blev for gamle og kursen blev lav.

Måske var tilbuddet om et nyt eventyr og en entydig plads som en af de absolutte stjerner simpelthen for godt til at takke nej til. Konkurrencen var formentlig ikke blevet mindre i Liverpool, hvor man nok også kan tale om at Mané har stået en smule i skyggen af sin egyptiske kollega på den anden offensive flanke. 

Med blot et enkelt år af sin kontrakt tilbage var det rettidig omhu at sende Mané videre og samtidig få kompenseret en smule for den høje pris, som Liverpool har betalt for Darwin Nuñez. Står transfersummen på 35 millioner pund til troende, så har Liverpool faktisk fået dækket transfersummen fra 2016 fuldstændig og dét er godt købmandskab, når det drejer sig om en 30-årig offensivspiller med kontraktudløb i sommeren 2023.

Sadio Mané
Getty Images © All rights reserved

I Bayern München har man for alvor blod på tanden efter en sæson, hvor det obligatoriske mesterskab blev sikret, men hvor mesterskabsøllen stadig har en solid bismag af skuffelse.

Først og fremmest efter et pinligt exit i DFB Pokal-turneringen til et veloplagt Borussia Mönchengladbach-mandskab, der vandt komfortabelt med 5-0 på eget græs tilbage i oktober. Herefter - og langt værre - var det i Champions League, hvor Unai Emerys Villareal fik overrumplet tyskerne og sikret sig billetterne til semifinalen. Noget som gjorde ondt i selvforståelsen hos Bundesliga-giganterne.

Julian Nagelsmanns første sæson i spidsen for den tyske kæmpe var godkendt, men man vil ikke være anden- eller tredjeviolin i europæisk sammenhæng. Ind kommer en rutineret vindertype med Klopps Liverpool-DNA i blodet. Ikke noget dårligt match for et mandskab, der jagter de sidste nødvendige procenter for at rykke videre frem i deres udvikling.

Det er dog ikke 2016-Mané de får hentet til, men en offensiv hybridspiller der kan bruges centralt og som spiller på sit vilde instinkt og nemt finder plads mod søvnige modstandere. Med fare for at pege fingre ad den bedste tyske række, så får han formentlig lidt nemmere arbejdsbetingelser end hidtil.

Sadio Mané
Getty Images © All rights reserved

I Liverpool har vi nu kun minderne tilbage - og hvilke minder. Mange begræder Manés farvel til klubben, men en ny æra venter og et generationsskifte tager langsomt form i Klopps videre arbejde med Liverpool F.C.

Alt sammen arbejde der udspringer af det fundament som Mané var med til at bygge og som millioner af fans for evigt vil være taknemmelige for at han bidrog til.

Må det gå ham vel på det nye eventyr.

YNWA
Sadio Mané
 

KUNNE DU LIDE
INDHOLDET?
BLIV MEDLEM
SÅ KAN VI LAVE
MERE I FREMTIDEN!

VIND BILLETTER & TURE TIL ANFIELD HVER MÅNED
Headline is here and everything

Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer
Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer

Log indSome text some message..