Next
STATS
Transfer Centre 
Hvad er planen for Naby Keïta?

WE NEED TO TALK ABOUT KEÏTA

Analyser/Blogs

  • Skrevet af Daniel Sichlau
    5 Måned(er) sidenTil sommer er det to år siden, at Naby Keïta ankom til Liverpool, men den afrikanske midtbanemand har endnu sit endelige gennembrud til gode.
Tidligere på ugen skrev tyske Bild, at Naby Keïta muligvis kunne være på vej væk fra Liverpool til sommer, måske sågar til RB Leipzig. Historien byggede på engelske kilder, hvilket senere viste sig at være en klumme fra Mirror. 

Altså en artikel hvor en journalist mener noget, ikke en artikel hvor en journalist bringer nye informationer til bordet. Summasummarum. Det var altså en historie der byggede på luft, doven journalistik og sproglige udfordringer i Google Translate, men trods den ringe kvalitet og komplette mangel på troværdighed, plantede artiklen et spørgsmål i mit hoved, som jeg siden ikke har kunnet slippe. 

Til sommer er det to år siden at Naby Keïta kom til klubben, men hvor står han midt i Jürgen Klopps kabale og hvad er planen for ham fremadrettet? 

 

'Keita er uforløst'

Først en kendsgerning der ikke rigtig er til midtbanemandens fordel: Keïta er et af Jürgen Klopps dyreste køb. De knap 53 millioner pund som Keïta kostede i sin tid er ikke småpenge for en midtbanespiller og slet ikke når de skal lægges af en manager, hvis indkøb finansieres af Fenway Sports Group, der er både berømte og berygtede for deres moneyball-principper. 
Keïta var dyrere end både Sadio Mané, Mohamed Salah og Fabinho. Bare for at nævne et par andre Klopp-indkøb med fast startplads i Liverpools idealopstilling. 

Så foruden at være dyrere end langt størstedelen af Jürgen Klopps mesterlige mandskab, så er Keïta ikke engang blevet en fast del af startopstillingen endnu. Det selvom at der lå en enorm mængde potentiale i den afrikanske midtbanemand, som han efterfølgende har haft svært ved at få indfriet. I hvert fald i forhold til hvad vi så, da Keïta var et monster i RB Leipzig.

I februar havde vi fokus på netop Keïta i en Kopcast-udsendelse, hvor vi diskuterede hvad man skal tænke om Keïtas tid i Liverpool indtil videre og hvad der dog ligger i kortene for ham. Da Andreas Brøns Riise indledningsvis bliver bedt om at sætte en overskrift på Naby Keïtas tid i Liverpool, falder valget på ‘uforløst’. 

“Man skulle være blind for ikke at kunne se, at her var råmaterialet til en spiller der ville kunne det hele. Det Liverpools midtbane har sukket efter er en spiller der kan det hele: 
Der ville kunne presse højt, der var defensivt disciplineret nok til at kunne forstå de presfælder vi vil ligge, når vi er lidt mere pragmatiske i vores pres, der kan drive bolden fremad, der kan bryde kæderne, der kan lægge de lækre afleveringer til fronttrioen vi har brug for og som kan lægge de sideskiftende afleveringer, når vi gerne vil spille med vores backer.”

“Og Naby Keïta kan det hele. Han kan det bare kun 60 procent af tiden.” sagde Riise.
En umiddelbart ædruelig analyse der jo meget rigtigt beskriver paradokset: Keïta mangler ikke meget for at kunne peake, men der er stadig et stykke vej endnu. Det hele afhænger nemlig af at han kan holde sig skadesfri.

 

Skaderne spøger: 'Vi er ved at nå til business end'

For det er netop skaderne der har været Naby Keïtas værste fjende de seneste to år. De har sat en stopper for det flow som en spiller har brug for, når han skal etablere sig i en ny klub. Det manglende flow og den manglende kontinuitet har betydet, at man flere steder i Liverpools fanbase har været en anelse kritiske. 

Det var noget Clark James godt kunne sætte sig ind, da Keïta-situationen blev analyseret i Kopcast, selvom kritikken ifølge ham er en anelse for hård.

“Han har ikke mødt forventningerne. Jeg kan godt forstå man er skuffet over ham, men jeg synes kritikken er gået lidt over gevind.” sagde James, der dog samtidig satte ord på noget af det de fleste netop tænker, når snakken falder på Naby Keïtas fremtid.

“Vi kan ikke blive ved med at sidde 2, 3, 4 år og snakke om når han lægger skaderne af sig. Jeg synes vi er ved at nå til ‘business end’. Hvis han ikke kan lægge de her skader af sig, så må vi også acceptere at vi ikke får en Naby Keïta på topniveau at se.”

Og netop den konstante usikkerhed i forhold til om Naby Keïta kan holde sig skadesfri, giver ham ikke ligefrem nogen fordel. Jürgen Klopp og resten af den sportslige sektor henter primært spillere, der ikke så let går i stykker. Sidst vi så Keïta få ødelagt sit gode flow var henover julen, hvor en mesterlig indsats mod Leicester i 4-0-sejren, blev afløst af en skade under opvarmningen til kampen mod Sheffield United. Og så måtte Keïta starte forfra - igen.

Naby Keïtas tid i Liverpool i en maggiterning.
 

Hvad så nu?

Hvad skal der så ske for Naby Keïta på den korte bane? Skal han sælges til sommer, såfremt at coronavirussen ikke forhindrer, at transfermarkedet er åbent der? Ifølge den velinformerede journalist James Pearce, har Jürgen Klopp på ingen måde i sinde, at skille sig af med Keïta. Snarere tværtimod. Og det giver faktisk rigtig god mening i mine ører. Næste trin i Klopps udvikling af Liverpool venter nemlig lige rundt om hjørnet.

Med Adam Lallana på vej ud af døren og en James Milner der ikke bliver yngre, er der lidt mindre trængt på midtbanen i de kommende sæsoner. Med fare for at gøre mig upopulær hos den del af fanbasen der stadig har håbet i behold, så ser jeg altså ikke Marko Grujic blive en del af holdet i en ny sæson.

Jeg tror i stedet at det bliver et ræs mellem Naby Keïta og Alex Oxlade-Chamberlain om at komme til fadet. Midtbanekonstellationen med Fabinho, Henderson og Wijnaldum er ikke nødvendigvis skåret i granit, hvis der kommer nok tryk på fra bænken, hvilket ikke har været tilfældet i et stykke tid. 

Sandet i Keïtas timeglas er endnu ikke rindet ud, men tålmodigheden er ikke uendelig. 
Med købet af Naby Keïta håbede Klopp at have erhvervet sig en afrikansk midtbanediamant, men Keïta mangler endnu det sidste tryk for at han kan blive denne diamant. 

Det kommende år bliver afgørende for om dette skal blive en realitet. Man kan kun læne sig tilbage og håbe at det sker. 
 

OBS!
Skulle du have lyst til at høre hele den kloge analyse af Naby Keïta-situationen fra vores Kopcast kan du gøre det lige her. Der er spolet frem til stedet, hvor analysen begynder. 
(40:00)
TAGS   naby keita  Flere nyheder
Bliv medlem fra bare 25,- og få en lang række fordele som Liverpool-fan

BLIV MEDLEM