GRØNNEMARK: GODT VI IKKE VANDT PÅ ET LANGT INDKAST I MADRID ?>


  • FLERE STATISTIKKER


GRØNNEMARK: GODT VI IKKE VANDT PÅ ET LANGT INDKAST I MADRID


Indkasttræner Thomas Grønnemark er muligvis den mest omdiskuterede specialtræner i mange år, men hans arbejde virker. Det har både Jürgen Klopp og resten af Liverpool F.C. kunne konstatere efter bare et år. Derfor er samarbejdet nu også forlænget, til begge parters store glæde.

Redmen Family har talt med Thomas Grønnemark om forlængelsen, kulturen i klubben, dinosauren Andy Gray og så selvfølgelig om... Indkast.


Først og fremmest. Tillykke med forlængelsen. Jeg kan godt forestille mig, at du ikke er helt ked af at den er faldet på plads?

“Tak! Og nej jeg er rigtig glad for den forlængelse. Der var skrevet en del om den rundt omkring, men så ringede Skive Folkeblad og spurgte om det var officielt, og så var katten ligesom ude af sækken.”

Så de andre topklubber kan godt glemme alt om at hente dig: Du er en Liverpool-mand ind til benet. Hvem tog kontakt til hvem for at lande denne her aftale?

“Jeg er loyal overfor Liverpool og overfor Klopp. Selvfølgelig skal der mad på bordet, men der bliver ikke tale om en anden engelsk topklub. Jeg kan dog ikke huske om det var mig eller Klopp der hev fat i den anden for at lave en forlængelse af samarbejdet. Jeg husker dog at vi var enige om at det var en god idé at fortsætte. Det foregik i maj måned, så vidt jeg erindrer." 

Så Liverpool er endnu ikke i mål med at lære af dig? Eller er det fordi der stadig er ting der kan forbedres?

"Ja selvfølgelig er der mere at arbejde med, og ikke mindst at vedligeholde. Det er ikke sådan, at det hele falder sammen fordi jeg ikke er der, men der er stadig en masse vi kan justere på, skrue på og udvikle. Det er det fede ved det her, og det synes Klopp heldigvis også."

 

Godt vi ikke vandt på et langt indkast i Madrid

Var du til finalen i Madrid? Og blev du indkaldt som en del af forberedelserne til den?

“Jeg var ikke med i Madrid. Og heller ikke til jeres fantastiske arrangement på Gladsaxe Stadion, men jeg så den derhjemme med familien. Det havde jeg brug for efter et år med mange rejsedage og lignende”

“Jeg var heller ikke med til forberedelserne til finalen, men det var der heller ikke behov for tror jeg. Jeg havde jo lavet en masse analyse på Tottenham i løbet af sæsonen som Klopp kunne trække på, og det var jo ikke fordi der skulle laves store ændringer i hans gameplan.”

“I øvrigt er jeg virkelig glad for at vi ikke vandt finalen på et mål efter et langt indkast. Det ville ødelægge meget af hele idéen om hvad jeg arbejder med. Mange spurgte mig om det ikke ville være det ultimative bevis på hvad mit arbejde betyder for klubben, men det ville det netop ikke være. Det er nemlig så meget mere end bare at kaste langt.”

Den unikke kultur i klubben

I tidligere samtaler med dig har vi kunnet fornemme på dig, at der hersker en helt bestemt form for kultur i Liverpool. Noget man ikke finder andre steder. Kan du ikke beskrive hvilken slags kultur der er tale om?

“Kulturen i klubben er helt unik. Der er en fantastisk kultur i klubben. Der er en form for vidensbegær, hvor alle hjælper alle. Det er ret vildt. Det er mig der får lov til at tale med den fysiske træner for eksempel om, at af de forskellige øvelser han laver, er der flere der kan hjælpe ift. arbejdet med indkast. Så er det også analytikeren der taler indgående med fysioterapeuten, og sådan er det hele vejen rundt”

“Jeg oplever også en fantastisk kultur omkring Jürgen Klopp som person. Han har skabt en kultur, hvor alle hele tiden søger hinandens hjælp og føler sig trygge i hans og hinandens nærvær. 

“Han er også ekstremt selvbevidst og anerkender sine egne fejl og mangler, hvis man da kan tale om sådan nogle, men for eksempel havde han selv lagt mærke til, at Liverpool mistede bolden hurtigt efter indkast og det var han træt af.”

“Han havde egentlig prøvet lidt forskelligt, men ringede så til mig og sagde: 'Jeg har prøvet lidt forskelligt, men jeg synes det er interessant det som du kan og arbejder med: ‘Lær mig og de andre om hvad det er og hvad der skal til’. Og sådan blev jeg en del af klubben.

“Fordi han, jeg og resten af teamet hele tiden vil lære mere. Ud fra filosofien: Vis mig hvordan det fungerer, fortæl mig hvordan det fungerer. Gør mig klogere.”


Da dinosauren drak 10 pints 

Flere steder har Grønnemark været ude og svare på Andy Grays latterliggørelse af tilknytningen af netop Grønnemark. I Redmen Familys podcast Kopcast var Clark James nådesløs og kaldte Andy Gray for en dinosaur. Og når snakken falder på det emne er Thomas Grønnemark ganske kølig:

“Da jeg hørte det tænkte jeg egentlig at han (Andy Gray, red.) lød som en der havde fået 10 pints og var på pubben i fuld gang med at underholde vennerne. Jeg noterer mig også at han er den eneste der havde den holdning.” 

“For eksempel var Gary Lineker jo ude og sige, at han synes det var interessant og at det netop er de små ting og marginaler der kan afgøre kampene, så derfor forstod han ansættelsen. Det er jo et langt bedre perspektiv på de ting man ikke forstår alt af.”

“Jeg må også sige, at det virkelig har været en medieting. Én fyr der ikke forstår idéen med det vi laver, og så er det alle steder, mens der måske var 10-20 andre der var ude og sige: ‘Spændende. Lad os se om det hjælper.’ Men det giver jo nok ikke lige så mange clicks.”

“Derudover får jeg også røg fra andre fans, især da jeg valgte at lægge billeder op af at jeg sover i Liverpool-sengetøj og lignende. Det er hvad man kan forvente. Der er ikke mange nuancer fra den kant - uanset om det er indkast eller sengetøj det handler om.”


Indkast, indkast, indkast

Der er ingen tvivl om at Thomas Grønnemarks arbejde virker. Det kan både statistikker og ethvert godt fodboldhoved bevidne om. Grønnemark selv kaster gerne tal ind i ligningen for at understrege hvorfor det er godt at arbejde med indkast

“Fra før hvor vi måske lå på omkring 50 procent i possession ved indkast under pres ligger vi nu mellem 70 og 100 procent, alt afhængig af hvilke typer kampe vi spiller. Mod både Huddersfield og Crystal Palace tror jeg har vi ligget på 100 procent.”

Det giver vel nogle helt andre muligheder i forhold til at bygge spillet op? 

“Ja det gør det nemlig. Der er nemlig stadig mange flere muligheder. Forskellene på indkast i forhold til positionen på banen med mere. Alt for ofte ser vi andre hold kaste et indkast ned af linjen lettere hovedløst, og det ender enten som en bold du taber med det samme eller bare en bold du får headet til modstandernes centerbacks.”

“Der er mange andre varianter. Klopp har selv sagt at vi har 18 forskellige indkast, men det er ikke sådan at det er som en quarterback der skal huske 500 forskellige spil. Det er derimod vores backs især, der har skullet forstå filosofierne.” 

“Robbo var virkelig hurtig til at forstå til de nye filosofier. Han kunne præstere meget tidligt. Trent var lidt længere tid om det, men er til gengæld helt fantastisk nu.” 

Og allerede i denne sæson har der været eksempler på hvordan indkast har været integreret i opbygningen af vores chancer, og sågar også mål.

“Ja der var altså adskillige mål i forrige sæson hvor indkast starter situationerne. Og det er der også i denne sæson. Bare se vores første mål mod Southampton. Det kommer efter et indkast. 5-6 berøringer senere har Mané sendt os foran inden pausefløjtet.” 

“Vi vil rigtig gerne have flere mål, hvor det kommer efter færre berøringer efter indkast, men det er ikke vigtigt om det er 2-3 berøringer eller 5-6 stykker. Bare vi konstant arbejder på at forbedre det, og så selvfølgelig… Bare vi scorer mål, så er jeg sådan set tilfreds.”
 
Kunne du lide denne artikel?
Seneste nyhederBliv medlem - FRA KUN 25,- pr. måned