BLIV MEDLEM I DAG - SÅ STØTTER DU FÆLLESSKABET
 
BLIV MEDLEM I DAG
SÅ STØTTER DU FÆLLESSKABET

SPAR PÅ LIVERPOOL FODBOLDSKOLE

 

Ruben Amorim på sidelinjen for Sporting
 
Foto: Getty Images ©

HVEM ER RUBEN AMORIM?


Liverpools åbenlyse førstevalg til managerposten Xabi Alonso har meldt sig ud af kapløbet om at blive ny mand i spidsen for The Reds. Det har givet rygterne om portugisiske Ruben Amorim en ordentlig spand kul.Hvor har jeg stor respekt for Xabi Alonsos beslutning om at blive en sæson mere i Bayer Leverkusen. Det gør ham ironisk nok kun endnu mere kompetent til at afløse Jürgen Klopp i Liverpool, at han vælger ikke at gøre det. Det viser, at han ud over åbenlyse taktiske styrker er et ordentligt menneske med integritet.

Men Alonsos beslutning efterlader også en del Liverpool-fans - herunder mig - i lidt af et tomrum. Jeg er en af dem, der mere eller mindre kun har haft Xabi på radaren og ikke har forholdt mig særlig aktivt til andre emner.

Leverkusen-træneren er dog - heldigvis - langt fra den eneste kandidat på klubbens liste. Liverpool har siden november, hvor man blev informeret om Jürgen Klopps beslutning, igangsat et stort analyse- og scoutingarbejde, vel vidende at man skal ud på et presset marked, hvor også Bayern Muchen og Barcelona skal have ny manager til sommer.

En af de kandidater, der hele tiden har været nævnt, og som rygterne for alvor er begyndt at svirre om efter Xabi Alonsons udmelding, er portugisiske Ruben Amorim.

Hvem er han?

Der er en ny generation af yngre managere på vej i europæisk topfodbold. Det er inde for dette segment, at Liverpool researcher. Det er en ny type manager, som praktiserer en spillestil med ligheder til Jürgen Klopp - dog med knap så ultimativt et genpres. Rúben Amorim bonger højt ud på den liste, når spillestil og de underlæggende data ligges sammen.

Rúben Amorim er en ung fremadstormende manager på 39 år, som allerede har vist flotte resultater på trods af en relativ kort karriere. Der minder han på nogen områder om Xabi Alonso.

Kort efter hans stop som fodboldspiller, fik han chancen som manager for Casa Pia i Portugals tredjebedste række. Han overtog hernæst ansvaret for Bragas B-hold, hvor han i slutningen af 2019 rykkede et trin op til Bragas førstehold i den bedste portugisiske række. Her nåede han dog kun 13 kampe og kun ét nederlag, før Sporting Lissabon snuppede den talentfulde manager.

I Sporting har Amorim har succes. I sin første hele sæson i 20/21 vandt klubben sit første mesterskab i 19 år efter at have stået i skyggen af de økonomisk stærkere klubber Benfica og Porto.

I øjeblikket fører Sporting Lissabon rækken. Det er altså en manager, som med mindre midler end konkurrenterne kan skabe resultater. Har vi ikke hørt det mantra før i Liverpool.

Rúben Amorim foretrukne formation er 3-4-2-1 med 3 centerforsvare, to wingbacks, 4 centrale midtbanespillere og 1 angriber. Hvordan passer det sammen med Liverpools 4-3-3? Lad os kigge på spillestil.

Spillestil med bold

Når Amorim bygger op fra eget felt, så gør han det i en 4-2-5-formation. Målmanden bliver en del af opbygningsspillet i 4-kæden. Er spillet rykket højere op på banen, bliver formationen ofte 3-2-5. Fælles for begge formationer, er at midtbanen udgøres af to 6ere og to 10ere. Ligesom Xabi Alonso i øvrigt praktiserer.

Jürgen Klopp begyndte på det samme  sidste sæson, hvor Trent Alexander-Arnold falder ind på midten og skaber et numerisk overtal, mens Andy Robertson i en mere tilbagetrukket rolle sikrer, at bagkæden består af fre mand i opbygningsspillet.

Figuren i opbygningsspillet er altså på lange stræk den samme i Liverpool, Leverkusen og Sporting: 3-2-2-3. Sporting Lissabon har i  den portugisiske landsholdsspiller Gonzalo Inácio en spiller, som slår de samme lange diagonaler som Virgil Van Dijk fra bagkæden.

Rúben Amorin betragtes som en innovativ manager, som spillestilsmæssigt både rummer boldbesiddelse og den direkte stil. Det afhænger af den bedste løsning i situationen. Amorim spiller med en central midtbane, hvor han gerne spille igennem de 10ere.

De to 10ere finder pladsen i halvrum bag modstanderens midtbane. Det betyder, at hans derfor spillere med 5 mod modstanderens 4 forsvarsspillere. Igen handler det om at skabe overtal.

Rúben Amorin spiller med stor dynamik og har gerne mange spillere i området, hvor bolden er. Derfor spiller han også med høj baglinje. Den modsatte wing, hvor bolden ikke er, sørger til gengæld for at holde bredden, så der kan slås en lang direkte aflevering i det frie rum.

Bredden fra de to wingbacks giver rum til de 10ere til at løbe dybt mellem modstanderens back og centerforsvar. Et våben Amorim gerne ynder at bruge. Formationen er meget flydende og dynamisk og især de offensive spillere skifter ofte position.

Spillestilen uden bold

Rúben Amorin har en tydelig defensiv struktur med klar principper. Er blokken lav, så er formationen 5-2-3, hvor begge wingbacks er trukket ned, og den centrale midtbane fastholdes kompakt. Modstanderen tvinges derfor til at spille på ydersiden. Så snart modstanderen spiller en bold tilbage eller til siden, går Sporting Lissabon i pres og skubber holdet op.

Er presset højt, vil Amorim gerne lukke en sidde ned og tvinge modstanderen til at spille ud i modsatte, hvor Sportings overtal centralt bliver erobringzonen. Det sker ved, at 9'eren falder ned i banen og de to 10ere presser højt og skaber en tragt ned i banen, hvor bolden kan erobres.

Det ligner meget om den måde, Liverpool tradiitionelt har skabt presfælder på under Jürgen Klopp. Behøver jeg sige Roberto Firmino? Vi har set både Cody Gakpo og Darwin Nünez med samme opgave i denne sæson. Wataru Endo har erobret mange bolde i bunden af tragten.

Selv om den defensive udgangsformation er forskellig, er der altså stort sammenfald mellem Amorins defensive principper, og det vi ser udfoldet på Anfield hver anden weekend.

Efter at have nærstuderet Rúben Amorins formation og spillestil virker han som et spændende og godt bud på en ny Liverpool manager. Min vurdering er, at han i spillestil minder mere om Jürgen Klopp end Xabi Alonso, fordi han både spiller det korte og det lange spil, hvor Xabi Alonso især har prioriteret det korte spil i Leverkusen.

Rúben Amorim må lige nu være favorit til at blive ny Liverpool-manager. Brightons Roberto De Zerbi og tyske Julian Nagelsmann bringes også i spil. Julian Nagelsmanns karriere fik et hak, da han blev fyret sidste år i Bayern Munchen efter at ført dem til mesterskabet. Roberto De Zerbi mangler steppet inden Liverpool, hvor han kan bevise, at han også kan sætte trofæer i skabet.

KUNNE DU LIDE
INDHOLDET?
BLIV MEDLEM
SÅ KAN VI LAVE
MERE I FREMTIDEN!

SPAR PÅ LIVERPOOL FODBOLDSKOLE
Headline is here and everything

Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer
Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer Hej med jer

Log indSome text some message..